Sógor Csaba: nem lehet a kisebbségi kérdést szőnyeg alá seperni

Az anyanyelv világnapjához kapcsolódóan rendezett konferenciát szerdán az Európai Parlamentben Sógor Csaba (RMDSZ) európai parlamenti képviselő, aki a rendezvénnyel arra hívta fel az unió figyelmét, hogy nem lehet a kisebbségi kérdést szőnyeg alá seperni.

A képviselő az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a konferencián Szlovákia, Románia és olyan a tagságra pályázó uniós országok, mint Szerbia és Ukrajna kisebbségi kérdései kerültek terítékre.

A kerekasztal beszélgetésen Veress Emőd ügyvéd, egyetemi tanár az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának helyzetéről beszélt, Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) vezetője főként a közigazgatásban tapasztalt kisebbségi nyelvhasználati nehézségekről tartott beszámolót.

A konferencián résztvevők arról beszéltek, hogy a kisebbségi kérdés nem csak az unióhoz újonnan csatlakozott országok sajátja, hanem számos régi tagállam is küzd hasonló problémákkal.

Ezzel kapcsolatban Sógor Csaba úgy nyilatkozott, hogy az unió még nem értette meg azt, hogy a kisebbségek ügyének megnyugtató rendezése előnyt jelente nem csak az adott ország, de az unió egésze számára. Noha az Európai Unióban fontos kérdés a kisebbségek ügye, történelmi örökségekből kifolyólag mégis a félelem vezeti a döntéshozókat - vélekedett a képviselő.

A félelmek oldása érdekében rendezett konferencián a részt vevő Tőkés László, Csáky Pál, Bocskor Andrea és Deli Andor európai parlamenti képviselők egyetértettek abban, hogy uniós szinten más országok képviselőivel összefogva további megbeszéléseken kell előbbre jutni a nemzeti kisebbségek ügyében - tájékoztatott a képviselő.

Kapcsolódók

Kimaradt?