banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Mennyire lesz humánus a Calais-i sátortábor felszámolása?

Manuel Valls francia miniszterelnök szerint humánus megoldást kell találni az észak-franciaországi Calais-ban illegálisan kialakult, de a hatóságok által eddig megtűrt sátortábor déli részén, amelynek a felszámolását szerdán kezdik meg a hatóságok.

„Módszeresen, a kellő időt biztosítva ürítjük ki a tábort, mert nem fogadhatjuk el azokat a szörnyű körülményeket, amelyek között a migránsok élnek, ez méltatlan" - mondta szerdán a kormányfő az RTL rádióban. „Humánus megoldást kell találni a calais-i és a Grande Synthe-ben kialakult helyzetre, menedéket biztosítva ezeknek az embereknek, méltányos körülmények között" - tette hozzá. 

A lille-i közigazgatási bíróság kedden délután vizsgálja meg gyorsított eljárásban nyolc humanitárius szervezet kérelmét, amely a sátortábor déli része felszámolásának elhalasztását kéri a kormánytól. 

A segítők szerint a "dzsungel" felének megszüntetése növelni fogja a feszültséget, és még kiszolgáltatottabbá teszi a migránsokat, akik elfogadhatatlan körülmények között várnak egy lehetőségre, amikor megkísérelhetnek törvénytelen módon átjutni Nagy-Britanniába. 

A szervezetek azt állítják: a hatóságok úgy döntöttek a sátortábor megszüntetéséről, hogy azzal párhuzamosan nem ajánlottak fel megfelelő alternatív megoldást az embernek. A gondot szerintük az jelenti, hogy a kitelepítésre ítélt migránsok háromszor többen vannak a kormányzat által közöltnél, és mint ahány helyet a kabinet biztosítani akar. „A migránsok alapjogainak megsértésről van szó. A felajánlott megoldás egyáltalán nem felel meg az igényeiknek. Hagyni kell, hogy itt maradjanak, amíg más megoldás nem születik" - mondta Julie Bonnier, a keresetet benyújtó ügyvéd.

A délutáni meghallgatás előtt a bíró újságírók és migránsok kíséretében végigjárta a tábort, hogy személyesen is lássa, milyen körülmények között élnek az emberek. Látogatást tett a dűnéken kialakított templomokban, mecsetekben, üzletekben és éttermekben is, valamint megnézte a fűtött konténereket is.   

A Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalán található kikötőváros egykori szeméttelepén tavaly tavasszal illegálisan kialakult, de a hatóságok által megtűrt sátortábor mellett január elején állítottak fel 125 fűtött lakókonténert, amelyekben 1500 embernek tudnak szállást biztosítani, de eddig csak a konténerek fele telt meg. A hatóságok ide akarják beterelni az elsősorban Szíriából, Afganisztánból, Szudánból és Eritreából érkezett migránsokat, vagy pedig az ország távolabbi részein található befogadóközpontokban ajánlanak fel nekik szállást. 

A belügyminisztérium számításai szerint a "dzsungelben" még csaknem négyezren élnek, közülük 800-1000-en a felszámolásra váró részen, a segélyszervezetek szerint viszont legalább 3500-an vannak még a déli oldalon, köztük háromszáz, kísérő nélküli gyerek.

A francia televíziók által megkérdezett táborlakók többsége azért sem akarja elhagyni Calais-t, mert nem adta fel azt a tervét, hogy átjusson Nagy-Britanniába, jóllehet a kikötő - ahonnan a kompok indulnak a La Manche csatorna túloldalára -, illetve a vasúti alagút megközelíthetetlenné vált a migránsok számára, amióta múlt nyáron a hatóságok megerősítették a létesítmények védelmét. 

A migránsoknak a prefektúra rendelete alapján kedd este 8 óráig kell elhagyniuk a nyomortelepre emlékeztető tábort, utána a hatóságok elvileg erővel is elküldhetik őket, de ezt Fabienne Buccio prefektus kizárta. „Attól mert van egy kiürítési rendelet, még nem fogunk erőt alkalmazni" - mondta a prefektus kedden az Europe1 kereskedelmi rádióban. „Ha mindenki együttműködik, nincs ok arra, hogy erőt alkalmazzunk" - tette hozzá.

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?