Humanitárius tábort nyitottak a Csalagútnál

13 év után először éjszakázhat úgy a menekültek egy része Calais-nál, hogy van fedél a feje felett. Hétfő este ugyanis humanitárius tábor nyílt a Csatorna-alagút francia oldalán lévő városnál, amelyhez hasonlót utoljára 1999-ben nyitottak. Az akkori, a Vöröskereszt által működtetett tábor három éven át működött.

"Ez egy ideiglenes tábor, egy menedék számukra, francia földön. Célunk, hogy segítsük őket a menedékkérés procedúrájának végigjárásában, a francia társadalomba való beilleszkedésben" – mondta Nicolas Pauliac, Calais prefektúra illetékese.

Calais-nál jelenleg négyezren lehetnek, a tábor 1500 férőhelyes. Nagyjából négyszázan – nők és gyermekek – már ott vannak.

"A “Dzsungelben” maradni, vagy behúzódni egy konténerbe, teljesen mindegy. Nagy-Britanniába szeretnék eljutni, itt biztosan nem maradok" – magyarázta egy szíriai férfi.

A menekültek közül többen a hatóságok erőszakos fellépésére panaszkodnak, a helyiek pedig azt nehezményezik, hogy – mint mondják – velük nem foglalkozik senki. "A politikusok meg nem tesznek semmit. Le vagyunk sajnálva" – mondta egy idős férfi.

Franciaország ötmillió eurós uniós gyorssegélyt kapott a menekülthelyzet kezelésére – a most megnyílt tábor is ebből épült.

Kapcsolódók

Kimaradt?