A világ egyik legveszélyesebb városának börtönébe látogatott Ferenc pápa

A világ egyik legveszélyesebb településének számító Ciudad Juárez egyik börtönébe látogatott el szerdán hatnapos mexikói körútjának utolsó napján Ferenc pápa.

A katolikus egyházfő néhány száz elítélttel találkozva rövid homíliájában arról beszélt, hogy a fogvatartottak saját tapasztalataikkal segítsenek megtörni az erőszak és az elidegenülés körét. Hozzátette: azok, akik megismerték a bűnt és a fájdalmat, ne feledkezzenek el a feltámadásról, az isteni könyörületről, amely új életet ad. Kiemelte: a szabadság elvesztése lehet a legnehezebb és a legsúlyosabb sors. Egyben arra szólította fel őket, osszák meg a velük történteket a hozzájuk közelállókkal, így segítsék megszakítani az erőszak és a bűn láncolatát.

A pápa szavai heves érzelmeket váltottak ki a fogvatartottakból. Az eseményen, amelyet közvetített a televízió, látható volt, hogy egyes elítéltek könnyeikkel küszködtek. A pápa gyakran beszél a fogvatartottak helyzetéről, elítéli az előzetes őrizettel való visszaélést, és "rejtett halálbüntetésnek" nevezi az életfogytiglani elzárást.

Az Egyesült Államokkal határos Ciudad Juárez városban 1,4 millió ember él, a terület 2008 és 2010 között a világ legveszélyesebb településének számított. Több mint 9 ezren veszítették életüket az Egyesült Államokba irányuló csempészútvonalak ellenőrzéséért egymással rivalizáló bűnszövetkezetek közötti leszámolásokban.

A katolikus egyházfő látogatása Chihuahua államba mexikói körútjának befejező szakasza, amelynek során még felkeresi a texasi-mexikói határt. Ezt követően Ferenc pápa - helyi idő szerint este - Ciudad Juárez repülőteréről Rómába repül majd.

Kapcsolódók

Kimaradt?