Putyin Orbánnak: Magyarország régi, megbízható partnerünk

Magyarország az európai-orosz és a magyar-orosz kapcsolatok normalizálásában érdekelt - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadta őt Moszkva melletti novo-ogarjovói rezidenciáján.

A szűkkörű megbeszélés első, sajtónyilvános perceiben a magyar kormányfő megköszönte az orosz elnöknek azokat az erőfeszítéseket, amelyeket "a nehéz időszakban is tett az orosz-magyar barátság érdekében". "Talán szerénytelenül hangzik, de azt mondhatjuk, hogy ami jó a kapcsolatunkban, arról mi tehetünk, ami nem jó, arról pedig nem" - fogalmazott Orbán Viktor.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, "Magyarország egy nagyon régi és megbízható partnerünk", és Oroszország bízik abban - utalt a napra pontosan egy évvel ezelőtti budapesti látogatására -, hogy az egy éve megtárgyalt tervek tovább alakulnak és fejlődnek.

Az orosz elnök viszont elismerte, hogy csökkent a két ország közötti kereskedelmi forgalom."Elégedettek vagyunk az ismert problémák és a kereskedelmi forgalom csökkenése ellenére, elégedettek vagyunk a kapcsolatok jellegével"  - mondta Putyin. "Nagyon számítunk arra, hogy azok a tervek, amelyekről egy évvel ezelőtt magyarországi látogatásom során beszéltünk, előrelépnek a megvalósítás felé" - tette hozzá. 

Meghosszabbítják 2019 végéig az orosz földgáz magyarországi szállításairól szóló hosszú távú szerződéseket - jelentette a TASZSZ olyan dokumentumokra hivatkozva, amelyeket az orosz hírügynökség szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő szerdai novo-ogarjovói találkozójára készítettek elő. Ezek szerint az orosz-magyar kétoldalú együttműködés kulcsfontosságú területe az energetikai ágazat. Egészében a magyar energiafogyasztásban a nyersolaj háromnegyede, illetve a földgáz kétharmada orosz importból származik. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?