Két új tárgyat vettek észre az űrben az észak-koreai kilövés után

Az Egyesült Államok hadserege vasárnap bejelentette, hogy két új tárgyat fedezett fel a világűrben röviddel az észak-koreai rakétakilövés után.

Az amerikai légierő és a haditengerészet atomarzenálját, illetve kémműholdakat felügyelő stratégiai parancsnokság közölte, hogy az észlelt két új tárgy a Kvangmjongszong-4 nevű műhold, illetve a hordozórakéta harmadik fokozatából fennmaradt roncs lehet.

A nebraskai központú parancsnokság szerint ez arra utal, hogy Phenjannak sikerült pályára állítania a műholdat. Hasonló célú rakétakilövésre legutóbb 2012 decemberében volt példa.

John Schilling amerikai mérnök, az észak-koreai rakétaprogram szakértője azt mondta, hogy a Phenjan által felbocsátott eszköz „csaknem ugyanolyan volt, mint a 2012-es műholdfelbocsátáshoz használt Unha-3 rakéta, és ugyanolyan hajtóművet használtak benne”.

Az Unha-3 „két sikeres teszttel a háta mögött némileg megbízhatóbbnak számít”, és az amerikai hadsereg adatai arra utalnak, hogy valamivel pontosabb is - mondta Schilling.

Jonathan McDowell, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa arra figyelmeztetett: nem lehet biztosra venni, hogy a Kvangmjongszong-4 valóban légköri megfigyeléseket végez csak majd, ahogy azt Észak-Korea állította. Az azonban biztos szerinte, hogy az új műhold a 2012-ben felbocsátott társához hasonlóan évekig Föld körüli pályán fog keringeni.

Kapcsolódók

Kimaradt?