Aleppó ostroma miatt újabb menekültáradat indult meg

Újabb menekültáradat indult meg Törökország felé. Több száz ember, zömmel nők, gyerekek és idősek próbálnak az egyre sűrűbb orosz bombázások elől menekülni - tájékoztat az EuroNews.

Vlagyimir Putyin négy hónapja avatkozott be a szíriai kliensháborúba, és azóta nagyot fordultak az erőviszonyok. Az orosz hadsereg, az iráni és Hezbollah milíciák segítségével az Aszad rezsimnek sikerült beszorítani a lázadó csoportokat, és visszafoglalni stratégiai jelentőségű területeket. Három és fél év után először az ország északi részén kormányhű síita városokat is bevettek.

Aleppót már teljesen körbezárta nyugat felől a szíriai hadsereg, akiket itt is iráni és Hezbollah harcosok segítenek. A lázadók az utolsó pozícióikat is lassan feladják.

A folyamatos bombázások és a szíriai hadsereg északi előrenyomulása elől Törökország felé menekülnek a civilek.

A határ melletti Serrin szellemváros lett. Itt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet volt sokáig birtokon belül. Mostanra azonban elhagyták a várost, mert a bombázások elvágták az utánpótlásaikat. Addig keményen terrorizálták a lakosságot.

Közben tart a propagandaháború is Törökország és Oroszország között. Erdogan azzal vádolja Putyint, hogy ő okozza a menekültáradatot. Az oroszok szerint pedig a törökök már azt készítik elő, hogy szárazföldi csapatokkal avatkozzanak be Szíriában a lázadók oldalán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?