Szíria-konferencia: gyűlnek a felajánlások a válság áldozatainak megsegítésére

Csaknem 70 ország vezetőjének részvételével csütörtökön megkezdődött a szíriai konfliktus következményeitől szenvedő menekültek és az őket befogadó térségi országok segélyezéséről szóló konferencia Londonban - tájékoztat a EuroNews.

Az uniós politikai nagyágyúk mellett ott vannak a közel-kelet befolyásos uralkodói, politikusai is.

A konferencia előtt Angela Merkel német kancellár azt mondta, hogy Németország a következő három évben 2,3 milliárd eurót fizet a nemzetközi segélyszervezeteknek.

A konferencián felszólalt Malála Júszafzai Nobel-békedíjas pakisztáni emberi jogi aktivista, aki egyik szír követőjét Mazoun Almellehant konferálta fel, és azt mondta, nagyon büszke arra a munkára és kitartásra, amit Mazoun törekvéseiben lát, és reméli, hogy a küzdelme eredményes lesz.

Az ENSZ becslése szerint 2016-ban összesen 8,96 milliárd dollárt igényelne a szíriai humanitárius válság kezelése.

Mazoun Almellehan felszólalásában arról mesélt, hogy szeretne újságíró lenni, és szeretne megírni egy történetet, amely arról szólna, hogy a szír menekültek hazamennek, és együtt építik újra hazájukat. Azt mondta, reméli, hogy ez a történet a mai nappal indulhat majd.

A brit kormány közben megduplázta korábbi felajánlását és 1,2 milliárd fonttal, több mint 490 milliárd forinttal támogatja a szíriai polgárháborús menekültek megsegítését.

Az EBRD – amelyet 25 éve a kelet- és közép-európai országok finanszírozására hoztak létre – 900 millió euróig terjedő pénzügyi csomagot állít össze segélyezésre és infrastrukturális fejlesztésekre.

Kapcsolódók

Kimaradt?