Engedély nélkül lelőhetik a légtérsértő gépeket Törökországban

Narancssárga riasztás lépett életbe a török légierő több támaszpontján, a készültség értelmében a pilóták engedély nélkül lőhetnek a határsértő vadászgépekre, írja az MTI.

A vezérkar azt követően adta ki a parancsot, hogy egy Szu-34-es orosz harci gép többszöri figyelmeztetés ellenére pénteken megsértette Törökország légterét a szíriai határnál. A légtérsértést a NATO és a Pentagon is megerősítette, míg az orosz védelmi minisztérium szóvivője továbbá "minden alapot nélkülöző propagandának" minősítette az ankarai bejelentést.

Az Aksam című török napilap szerint a török védelmi minisztérium nagy számban rendelt F-16-osokat a délkelet-törökországi Diyarbakir tartományban fekvő 8-as számú fő légi támaszpontra. A Vatan című ellenzéki napilap arról ír, hogy a riasztás az Amasya, az Ankara, a Balikesir és a Malatya tartományokban található légibázisokon is érvényben van, amelynek értelmében a védelmi erőknek "minden pillanatban mindenre készen kell állnia".

Az újság feltételezése szerint az orosz vadászbombázó vagy azután sértette meg a török légteret, hogy Szíriában Azaz város környékén felderítő repülést tett vagy miután Aleppótól északra csapást mért a Bassár el-Aszad szír elnök mérsékelt ellenzékének tekinthető csoportokra.

A török államfő az eset kapcsán szombaton azt mondta, hogy a térségbeli válság fokozására irányuló lépés Oroszország részéről. Ha Oroszország továbbra is megsérti Törökország szuverén jogait, akkor szembe kell majd néznie ennek következményeivel – jelentette ki.

Törökország tavaly november 24-én lelőtt egy Szu-24-es orosz vadászgépet, amely a török álláspont szerint 17 másodpercen át megsértette az ország légterét a török-szíriai határnál. Oroszország szerint a gép egy pillanatra sem hatolt be a török légtérbe. Az incidens rendkívül kiélezte a feszültséget Ankara és Moszkva között és visszavetette a két ország gazdasági kapcsolatait.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?