Orosz harci gép repült be Törökország légterébe

Egy orosz harci gép többszöri figyelmeztetés ellenére pénteken megsértette Törökország légterét a szíriai határnál a török külügyi tárca szombati közleménye szerint. A külügyminisztérium még péntek este bekérette Oroszország ankarai nagykövetét, hogy kifejezze "erélyes tiltakozását" a történtek miatt.

A török külügyminisztérium szombati közleménye szerint a Szu-34-es orosz vadászbombázót oroszul is és angolul is többször figyelmeztették, mielőtt Szíriából behatolt a török légtérbe. Az ankarai közlemény a feszültség fokozásával, felelőtlen magatartással vádolja Moszkvát és leszögezi, hogy minden esetleges súlyos következményért Oroszországot terheli majd a felelősség.

"A légtérsértés konkrét jele annak, hogy az orosz cselekmények a problémák fokozását célozzák Törökország és a NATO világos figyelmeztetése ellenére - olvasható a közleményben. - Nyíltan és egyértelműen felszólítjuk Oroszországot, hogy cselekedjen felelősségteljesen, hogy ne sértse meg Törökország légterét, amely a NATO légtere is egyben. Ismét nyomatékosan leszögezzük, hogy Oroszországot fogja terhelni a felelősség minden súlyos következményért, amely az ilyen felelőtlen cselekedetből fakadhat" - figyelmeztetett az ankarai külügyminisztérium közleményében.

Törökország tavaly november 24-én lelőtt egy Szu-24-es orosz vadászgépet, amely a török álláspont szerint 17 másodpercen át megsértette az ország légterét a török-szíriai határnál. Oroszország szerint a gép egy pillanatra sem hatolt be a török légtérbe. Az incidens rendkívül kiélezte a feszültséget Ankara és Moszkva között és visszavetette a két ország gazdasági kapcsolatait.

Erdogan fenyegetőzik. Következményekkel fog járni, ha Oroszország a továbbiakban ismét meg fogja sérteni Törökország légterét – hangoztatta Recep Tayyip Erdogan török államfő szombaton. Erdogan azt is elmondta, hogy találkozni akar Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ügyben.  Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pedig arra szólította fel Moszkvát, hogy “tegyen meg minden szükséges lépést” annak biztosítása érdekében, hogy többet nem sértse meg az észak-atlanti szövetség légterét.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?