Amerikai elnökválasztás: felpörög a kampány, kezdődnek az előválasztások

A közelgő amerikai elnökválasztás republikánus és demokrata párti elnökjelölt-aspiránsai Iowa szövetségi államot járják a hétvégén, hogy a hétfőn este kezdődő első hivatalos jelölőgyűlés előtt még mindenkit megpróbáljanak mozgósítani és maguk mellé állítani. 

A hárommillió lelket számláló, középnyugati államba utazott a republikánus Donald Trump, Ted Cruz, Marco Rubio, valamint a demokrata Hillary Clinton és Bernie Sanders is. 

Az üzletember Trump, aki nagyon látványosan, a saját nevét viselő magánrepülőgépével érkezett valamennyi kampánygyűlésére, ismét Ted Cruzt, a texasi szenátort támadta, azzal a már többször hangoztatott állításával, hogy Cruz szerinte jogilag nem is lehetne elnök, mert Kanadában született.

Az amerikai elnökválasztás előválasztási folyamata a hétfői iowai jelölőgyűléssel kezdődik meg. Az ötven szövetségi állam közül tizennégyben jelölőgyűléssel (caucus), harminchatban előválasztással (primary) döntenek a küldöttekről, akik majd az elnökjelölt személyét szavazzák meg a pártok nyári elnökjelölt-állító konvencióján.

Cruz tartózkodott vetélytársai megtámadásától, inkább arra biztatta a választókat, hogy hétfőn menjenek el voksolni. "Ez a ti időtők, a döntés ideje" - mondta a texasi aspiráns egy nagygyűlésen. Marco Rubio floridai szenátor viszont szintén pártbéli vetélytársaival vitatkozott. 

A demokrata pártiak közül Hillary Clinton volt külügyminiszter a szombati kampánygyűléseken a fegyverviselés és -forgalmazás szigorítása mellett érvelt. Segítségére volt ebben Gabrielle Giffords volt arizonai kongresszusi képviselő, akit 2011-ben egy tömegmészárláskor lelőttek, de csodával határos módon életben maradt.

Giffords még mindig nem tud tökéletesen beszélni, ezt Ames városában, az Iowai Állami Egyetemen tartott nagygyűlésen közölte is: "Nehezemre esik a beszéd. De januárban, jövő januárban, csak ezt a két szót akarom mondani, Madame President (elnök asszony)."

Sandsers szorongatja Clintont

Az előválasztás startpisztolyának is tekinthető iowai jelölőgyűlés finisében természetesen egymást követik a közvélemény-kutatások. A legfrissebbet szombaton késő este tették közzé. A Des Moines Register-Bloomberg Politics közös felmérése szerint a republikánus táborban Donald Trump vezet, huszonnyolc százalékos támogatottsággal.

Az iowai jelölőgyűlés előtt alig egy nappal a tekintélyes The New York Times Hillary Clinton volt külügyminisztert és John Kasich ohiói kormányzót biztosította támogatásáról pártjaik leendő elnökjelöltjeként az Egyesült Államokban. A befolyásos napilap két szerkesztőségi állásfoglalásban méltatja a két elnökjelölt-aspiránst. "Egyike a legátfogóbban és legmélyebben képzett jelölteknek a modern kori történelemben" - fogalmaz az egyik vezércikk a demokrata párti Hillary Clintonról. A republikánusok elnökjelölt-aspiránsáról, John Kasich ohiói kormányzóról pedig a másik vezércikkben azt állapítja meg, hogy "ő az egyetlen elfogadható választás". 

Őt Ted Cruz követi, akire a megkérdezettek huszonhárom százaléka szavazna, a harmadik helyen a floridai Marco Rubio áll, tizenöt százalékos támogatottsággal, s őket követi Ben Carson sebészprofesszor, akit a megkérdezett választók tíz százaléka látna szívesen a republikánusok elnökjelöltjeként.

A demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok élén Hillary Clinton támogatottsága a legnagyobb, negyvenöt százalékos, de Bernie Sanders vermonti szenátor csaknem teljesen felzárkózott, a választók negyvenkét százalékának rokonszenvét bírja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?