Utolsó vitájukat tartották a republikánusok az iowai jelölőgyűlés előtt

A legnépszerűbbnek tartott republikánus elnökjelölt-aspiráns, Donald Trump távollétében tartották meg csütörtökön este a republikánus pályázók országos tévévitájukat az iowai Des Moines-ben - ez volt az utolsó ilyen rendezvény a hétfői iowai jelölőgyűlés előtt, amellyel megkezdődik az amerikai előválasztások sorozata, és egyes szövetségi államokban döntenek a pártok várható elnökjelöltjeiről.

A Fox televízió és a Google közös szervezésében megrendezett vitán hét elnökjelölt-aspiráns jelent meg: Jeb Bush volt floridai kormányzó, Ben Carson sebészorvos, Chris Christie, New Jersey kormányzója, Ted Cruz texasi szenátor, John Kasich, ohiói kormányzó, Rand Paul, Kentucky szenátora és Marco Rubio floridai szenátor.

„Az elefánt, aki nincs itt”

A milliárdos üzletember, Donald Trump napok óta csatában áll a Fox televízióval, mert véleménye szerint az egyik műsorvezető, Megyn Kelly, részrehajló és ellenséges vele. A televízió vezetői az utolsó pillanatig fenntartottak számára egy üres dobogót, Trump azonban nem gondolta meg magát, és Iowában jótékonysági nagygyűlést tartott.

A vita is Trumppal kezdődött, Megyn Kelly arra kérte ugyanis a jelenlévő politikusokat, hogy mondják el véleményüket "az elefántról, aki nincs itt". Jeb Bush ironikusan megjegyezte, hogy neki hiányzik Trump, Ted Cruz szerint a vita és a küzdelem a Fehér Házért többről szól, mint Donald Trump - ezzel Marco Rubio is egyetértett, s hozzátette, hogy Trump ugyan "szórakoztató srác", de ez a kampány arról az elnökről szól, aki szerinte szisztematikusan tönkretette nagyrészt azt, ami nagyszerűvé teszi Amerikát.

A résztvevők mindegyike pár mondatban elmondta, miért önmagát tartja a legalkalmasabbnak az elnöki posztra. Chris Christie, New Jersey kormányzója például azzal érvelt önmaga mellett, hogy kormányzóként mindig is napi, gyakorlatias döntéseket kellett és kell hoznia, Ben Carson sebészprofesszor azt mondta, hogy nincs ugyan politikai tapasztalata, de főorvosként mindig élet és halál kérdéseiről, tehát súlyos kérdésekről döntött, s képes volt hatékony csapatot összeállítani.

Külpolitika és terrorellenes küzdelem

A vita első nagy témaköre a külpolitika és a terrorellenes küzdelem volt. Többen is úgy vélték, hogy Barack Obama elnök politikája rontott az amerikai védelmi képességeken, Ted Cruz texasi szenátor szerint a haderő siralmas állapotban van, a floridai Marco Rubio szenátor pedig arról beszélt, hogy az emberiség történetének legveszélyesebb csoportja az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, amelyet katonai úton kell legyőzni, s ehhez viszont - mint fogalmazott - újra kell építeni a haderőt. Rubio szerint Obama elnöksége idején az ország nincs biztonságban. Jeb Bush arról beszélt, hogy a terrorizmus ellen erőteljesen fel kell venni a harcot, ám amikor az egyik műsorvezető azt kérdezte tőle, milyen tanulságokat fogalmaz meg önmaga számára a testvére, George W. Bush elnök iraki és afganisztáni politikája után, a kérdésre nem válaszolt. Mindössze azt mondta: a terrorszervezet "kalifátusát" el kell pusztítani.

Támadták Clintont és Sanderst

Az elnökjelöltségre pályázókat faggatták az amerikaiakat manapság leginkább érintő és érdeklő belpolitikai kérdésekről is. Így például az egészségbiztosítás átalakításáról, a michigani Flint városának ivóvíz-válságáról, az idősek orvosi ellátásáról és a bevándorlásról. A politikusok egymással is vitába keveredtek, de gyakran támadták Hillary Clintont és a demokraták másik elnökjelölt-aspiránsát, Bernie Sanderst, akiről Marco Rubio a vita hevében azt találta mondani, hogy "legyen inkább Svédország elnöke". Sanders ugyanis a napokban azt mondta: azt szeretné, ha a szociális ellátásokat illetően az Egyesült Államok olyan lenne, mint Svédország. "Mi nem akarunk Svédország lenni. Mi az Egyesült Államok akarunk lenni" - fogalmazott a floridai szenátor, Marco Rubio.

A leghevesebb vita a bevándorlásról robbant ki, mégpedig nem a demokratákkal, hanem egymás között. A vitában ugyanis a Fox televízió a politikusok korábbi állásfoglalásaiból, interjúiból készített kis részleteket mutatott be, majd szembesítette őket korábbi és időközben gyakran megváltozott álláspontjukkal.

A vitázó politikusok fontosnak tartották azt is, hogy hitbéli kérdésekről, a vallásról is szóljanak. Ez a vita és az első jelölőgyűlés helyszínének ismeretében érthető is: Iowában ugyanis a választók körében jelentős táboruk van az evangéliumi keresztényeknek. 

A hét politikus vitája előtt három másik republikánus elnökjelölt-aspiráns is vitázott: Carly Fiorina, a Hewlett-Packard volt elnök-vezérigazgatója, Mike Huckabee volt arkansasi kormányzó és Rick Santorum, Pennsylvania állam volt kongresszusi politikusa. Ketten közülük - Huckabee és Santorum - megjelentek Donald Trump nagygyűlésén is.

Trump a jótékonysági rendezvényről több mikroblog-üzenetet is küldött, az egyikben például arról írt, hogy szeretné, ha várandós lánya, Ivanka Iowában szülne. "Akkor megnyerném az elnökválasztást!" - írta.

Kapcsolódók

Kimaradt?