Genfben megkezdődtek a szíriai béketárgyalások

A genfi ENSZ-központban péntek délután megkezdődtek a szíriai béketárgyalások, de már most nem konfliktusmentes a megbeszélés. Az ülésen ugyanis nem jelentek meg az ellenzék, a szíriai kurdok képviselői, amit Moszkva nehezményezett. Törökország azonban örül neki.

Az első ülésen a közvetítő Staffan de Mistura ENSZ-megbízott a damaszkuszi kormány delegációjával találkozott, a szíriai küldöttséget Bassár Dzsaafari ENSZ-nagykövet vezeti.

A szíriai ellenzék, köztük a szíriai kurdok képviselői még nem utaztak el a svájci városba, és egyelőre nem is biztos, hogy részt vesznek a megbeszélésen. Ezt viszont Szergej Lavrov orosz külügyminiszter John Kerry amerikai külügyminiszterrel folytatott pénteki telefonbeszélgetése során nehezményezte – írja a vs.hu.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a szíriai ellenzék egyes csoportjai feltételeket szabnak a tárgyalási folyamat megindításához. Az orosz külügyi tárca vezetője ismételten fontosnak tartotta, hogy az ellenzéki erők küldöttségei átfogják az ellenzék egészét. Ugyanakkor elengedhetetlennek nevezte egy egységfront létrehozását az Iszlám Állam és más hasonló terroristaszervezetek elleni küzdelemben.

Korábban Törökország jelezte, hogy elutasítja a legfőbb szíriai kurd párt, a Demokratikus Unió Pártjának (PYD) részvételét a szíriai béketárgyalásokon. Ugyanakkor a Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségesének számító Oroszország korábban arra szólított fel, hogy a legfőbb szíriai kurd párt is képviseltesse magát az ellenzéki tárgyalódelegációban. A Szaúd-Arábia által támogatott szunnita ellenzéki koalíció azonban ellenezte a felvetést.

Kapcsolódók

Kimaradt?