Macedónia újra megnyitotta a határt a migránsok előtt

Kisebb csoportokban ismét átkelhetnek a macedón-görög határon a menekültek. Korábban azért zárták le az átkelőt, mert a macedón-szerb határ közelében dugó alakult ki.

Macedónia ismét megnyitotta a görögországi határátkelőket a menedékkérők és migránsok előtt - közölte csütörtök reggel a dpa hírügynökséggel egy görög rendőrtiszt, aki Idomeni határfaluban szolgál.

A macedón hatóságok szerda délután óta tartották lezárva a görög határt. A lépést azzal indokolták Athénnak, hogy északabbra, a macedón-szerb határ közelében "dugó" alakult ki. Az idomeni vasúti átjáró görög oldalán így szemtanúk szerint nagyjából ezer ember töltötte az éjszakát sátrakban és más ideiglenes szálláshelyeken. Mintegy 800-an buszokon várták meg a reggelt. 

"Most kisebb csoportokban ismét átkelnek a határon" - mondta egy görög határrendőr. Macedónia múlt héten is lezárta ideiglenesen Görögországgal közös határát, akkor állítólag Szlovénia kérésére tette ezt.

A balkáni ország novemberben szigorított a határellenőrzésen: csak azokat engedi tovább, akik háború sújtotta övezetből, Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeznek. A múlt héten ez a korlátozás azzal egészült ki, hogy közülük is csak azokat hagyják beutazni Macedóniába, akik Ausztriát vagy Németországot jelölik meg úti célként.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?