Magából kikelve ordítozott az Európai Parlamentben Louis Michel és Gál Kinga

Ritkán látni az Európai Parlamentben olyan hevesm személyeskedésbe torkollt szóváltást, amilyennek a fideszes Gál Kinga volt résztvevője hétfőn. 

A brüsszeli testület emberi jogi bizottságának hétfői ülésén a dán kormány menekültügyi intézkedései voltak napirenden, de Louis Michel liberális képviselő, a belga miniszterelnök édesapja szerint nem volt érdemi vita, és ezért az ülést levezető magyar néppárti képviselőt, Gál Kingát okolta, aki végül berekesztette az ülést – írja az Eurológus információi alapján az Index.

​Az ülésen két dán miniszteren kérték számon a dán kormány menekültekkel szembeni kemény intézkedéseit. Elsősorban azt akarták megtudni tőlük, miért kobozzák el a dán hatóságok a menedékkérők értékeit 1300 eurós értékhatár felett. Inge Stojberg, migrációért felelős miniszter úgy vélte, hogy ez az összeghatár tisztességes, és egyébként már az 1990-es évek óta lefoglalják az érkezők bizonyos értéktárgyait, ha a menedékkérők rendelkeznek megfelelő forrásokkal. A személyes tárgyakkal egyébként is kivételt tesznek, és a befolyó bevételekből az ellátás költségeit fedezik. Náluk az az alapelv, hogy aki el tudja tartani magát, az maga állja a költségeket – derül ki a tudósításból.

Az ülés végén Louis Michel liberális képviselő, a belga miniszterelnök édesapja kiakadt, mert szerinte másfél óra alatt nem volt valódi vita vagy párbeszéd a jelenlévő dán miniszterekkel, és az EP csak megalázta magát. Az ülést levezető Gál Kingát, a szakbizottság magyar alelnökét tette felelőssé, amiért szerinte nem akart rendes vitát folytatni a dán szabályokról.

Gál Kinga jelezte, hogy nem ő határozza meg az időkeretet, és a napirendet sem ő állítja fel. A liberálisok svéd koordinátorával próbálta rendre utasíttatni Louis Michelt, majd berekesztette a vége felé járó ülést, és a parlamenti frakciók koordinátorai elé utalta az ügyet, akik a napirendről döntenek.

Az ülés végén felmerült kritikát azonban nem sikerült higgadt hangnemben tisztázni: Louis Michel és Gál Kinga is hangosan üvöltött az ülés berekesztéséig.


Crise des migrants: Louis Michel se fâche contre le Danemark au Parlement européen

Kapcsolódók

Kimaradt?