Csak a szultán kegyelme mentheti meg a halálra ítélt román fiú életét

A malajziai legfelsőbb bíróság kedden elutasította a drogcsempészetért korábban halálra ítélt román fiatalember, Ionuț Alexandru Gologan fellebbezését. Ügyvédjei kegyelmi kérvényt nyújtanak be annak a tartománynak a szultánjához, amelyben a bűncselekményt elkövette – közölte a román külügyminisztérium.

Ha a szultán a kérést elutasítja, a fiatalembert kivégzik. A külügy közleményében azzal biztatja Ionuț Alexandru Gologan hozzátartozóit, hogy időközben módosulhat a drogcsempészetet halálbüntetéssel sújtó malajziai törvény. Ugyanakkor biztosítja a családot, hogy a fiú életének megmentése „a román hatóságok prioritása” marad.

Ionuț Alexandru Gologan életének megmentéséért korábban a külügyminisztérium és az igazságügyi minisztérium is tett erőfeszítéseket. A román állam ügyvédet is fogadott a fiatalembernek, és a perköltségekre adott pénzt Gigi Becali üzletember is.

Ionuț Alexandru Gologant 2012 júniusában vették őrizetbe a maláj hatóságok Kuala Lumpur repülőterén, mert másfél kilogramm metamfetamint találtak nála. Drogcsempészet vádjával 2013 szeptemberében első fokon halálra ítélték, utána tavaly februárban másodfokon is pert vesztett. A malajziai szövetségi legfelsőbb bíróságon is megóvhatta az ítéletet, de a fellebbezését elutasították.

Kapcsolódók

Kimaradt?