Van még egy esélye a Malajziában halálra ítélt román fiúnak

A malajziai legfelső bíróságon fellebbezhetett az a 23 éves román fiatalember, akit februárban drogkereskedés miatt kötél általi halálra ítéltek Malajziában. A fiúnak most már egy romániai ügyvéd is segít, ám kicsi az esély a büntetése enyhítésére – írja a román sajtó.

Ionuț Alexandru Gologant 2012 júniusában vették őrizetbe a maláj hatóságok Kuala Lumpur repülőterén, mert másfél kilogramm metamfetamint találtak nála. Drogcsempészet vádjával 2013 szeptemberében első fokon halálra ítélték, utána idén februárban másodfokon is pert vesztett. Most azonban a malayziai szövetségi legfelsőbb bíróságon is megóvhatta az ítéletet.

Az ügyben megszólalt a román igazságügyi miniszter is. Robert Cazanciuc azt mondta, hogy ha jogi úton nem járnak sikerrel, akkor a román állam „politikai úton” próbálja megmenti a fiú életét. „Az igazságügyi tárca és a külügyminisztérium közbenjár annak érdekében, hogy kegyelmezzenek meg a román állampolgárnak” – mondta a miniszter.

Ionuț Alexandru Gologan szülei kétségbeesésükben már Klaus Johannis államfőtől is segítséget kértek és személyesen megkeresték Bogdan Aurescu külügyminisztert is az ügyben.

A világ mintegy harminc országában halálbüntetéssel sújtják a drogcsempészést. Malajzia a nyolcvanas évek elején vezette be a halálbüntetést a bűncselekmény leküzdésére. A malajziai szabályozás szerint automatikusan csempésznek minősülnek azok, akiknél például legkevesebb 15 gramm heroint, vagy kétszáz gramm marihuánát találnak, és a törvény nem ad mérlegelési jogot a bíráknak, akiknek kötelezően kivégzést kell kiszabniuk az elítélt drogcsempészekre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?