Megosztja a magyarországiakat a magyar-román kapcsolatok megítélése

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint nem ellenszenvesek a magyarok számára a szomszédos országok, 52 százaléka javítana a magyar-román kapcsolatokon.

A szervezetnek az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írták, hogy a magyarok szerint a környező országok többségével jó kapcsolatai vannak Magyarországnak. A megkérdezettek az Ausztriával, a Szlovéniával, valamint a Horvátországgal való viszonyt ítélik a legjobbnak, ezekkel az országokkal a teljes felnőtt népesség több mint fele szerint pozitívak a magyar állam kapcsolatai.

A magyar-szlovák kapcsolatokat a megkérdezettek csaknem fele - 48 százaléka - ítéli jónak. Úgy fogalmaztak, hogy ennek hátterében "az évek óta tartó jószomszédi viszony" is szerepet játszhat. Míg az Ukrajnával és a Szerbiával való államközi kapcsolatokat is többen tartják jónak, mint rossznak, addig a magyar-román kapcsolat inkább megosztja a magyarokat.

"Ahogy a pozitív megítélés alá eső magyar-szlovák kapcsolatokban minden bizonnyal közrejátszik az Orbán Viktor és Robert Fico közti partnerségi viszony, úgy a megkérdezetteket megosztó magyar-román kapcsolatokra a korábbi Ponta-kormány sokszor konfrontatív hangneme is hatással lehetett" - írták, hozzátéve: többségben vannak azok - a megkérdezettek 52 százaléka -, akik javítanák a magyar-román kapcsolatokat.

A Nézőpont Intézet a Charta XXI Megbékélési Mozgalom megbízásából készítette a közvélemény-kutatást, amelyet január 4-7. között ezer fő telefonos megkérdezésével végeztek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?