Felgyújtotta magát egy menekült Hollandiában

Egy szíriai menekült szerdán felgyújtotta magát Hollandiában, egy menekülteket fogadó központban Zaandam városa mellett.

Az Aleppóból jött férfi gyúlékony anyaggal öntötte le magát, majd meggyújtotta azt. Ezután kiabálni kezdett, hogy szeretné látni Törökországban maradt gyermekeit. Honfitársai a segítségére siettek, eloltották a tüzet és hívták a mentőket. A menekültet egy közeli kórházba szállították. Az orvosok szerint nincs életveszélyben.

A férfi egyike azoknak a menedékkérőknek, akik a Zaandam melletti sátortáborban laknak már ötödik hónapja. Érkezésükkor a holland hatóságok azt mondták nekik, hogy menedékkérelmük elbírálása három hónapon belül el fog indulni, azonban ez máig nem történt meg. Néhányan bejelentették: éhségsztrájkba kezdenek, hogy legalább történjen valami elmozdulás a menedékkérelmük kapcsán. A helyzetet ismerő szakértők szerint a menekültek egyre elkeseredettebbek az ügyintézés lassúsága miatt.

Múlt héten az észak-hollandiai Ter Apel településén egy iraki menekült felakasztotta magát. A 30 éves férfival korábban közölték, hogy menedékkérelmét legkorábban hat hónap múlva fogják elbírálni.

Kapcsolódók

Kimaradt?