Komoly tűzharc előzte meg a Köpcös elfogását

A mexikói hatóságok kiadtak egy videófelvételt arról a tűzharcról, amelyben pénteken elfogták Joaquín Guzmánt, a Köpcös néven ismert drogbárót.

A mexikói tengerészgyalogosok fejkamerával készítettek felvételt arról, ahogyan betörnek Joaquín Guzmán (becenevén El Chapo, vagyis a Köpcös) drogbáró búvóhelyére és komoly tűzharcot folytatnak, miközben méterről méterre próbálják átkutatni a házat. A videón maga az elfogás nem látható, csak az azt megelőző akció.

A videón látható gardróbszobából egy titkos alagút indult ki, amelynek bejáratát a gardróbban felállított tükörrel rejtették el, s a tengerészgyalogosoknak másfél órájukba telt, mire megtalálták. Ezalatt a drogbárónak sikerült átmeneti előnyt szereznie. A ház földszinti hálószobájában tévé és ülőgarnitúra volt, mindenfelé antibiotikumos fiolák, óvszerek, injekciós tűk, injekcióban beadható tesztoszteron-dobozok hevertek.

A drogbárót tizenöt, gyorstüzelésű fegyverrel és rakétavetőkkel felszerelt biztonsági őrizte, ötüket a rajtaütés során agyonlőtték. A Fekete Hattyú hadműveletet pénteken hajtották végre a Los Mochis nevű helységben, ahol a Sinaloa nevű drogkartell vezetője fél éve bujkált, azóta, hogy komoly erőforrásokat mozgósítva megszöktették a börtönből. (A saját zárkájának zuhanyzójáig vezettek egy alagutat az emberei.)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?