Sean Penn vezette az mexikói hatóságokat a Köpcös nyomára

A mexikói ügyészség megkezdi az eljárást, hogy kiadják az Egyesült Államoknak a börtönből való szökése után elfogott drogbárót, Joaquín „El Chapo” Guzmánt. Mint kiderült, Sean Penn kétszeres Oscar-díjas amerikai színész vezette a hatóságokat Guzmán nyomára, amikor titokban interjút készített vele a rejtekhelyén.

Az Egyesült Államok a két ország között érvényben lévő megállapodás alapján már korábban kérte a Sinaloa drogkartell vezetőjének kiadatását.

Az eljárás több szakaszból áll. Az El Chapo (Köpcös) néven is ismert bűnözőnek három napja van arra, hogy megfellebbezze a döntést, további húsz napja arra, hogy azt megindokolja és érvekkel alátámassza. A húsznapos határidőt meg is lehet hosszabbítani.

A drogbárót az Egyesült Államokban súlyos és különösen súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolják, egyebek között bűnszövetkezet szervezésével, pénzmosással és szándékos emberölésekkel. Több száz évnyi büntetést kaphat, ha ezeket a vádakat rábizonyítják.

A férfit pénteken tengerészgyalogosok fogták el egy tűzharc után Sinaloa szövetségi állam Los Mochis városában.

Arely Gomez mexikói főállamügyész szombaton elmondta, hogy a hatóságok részben azért tudták elkapni a drogbárót, mert filmet akart forgatni az életéről, és ennek nyomán kapcsolatba lépett színésznőkkel és producerekkel, ami új szálat nyitott a nyomozásban. Egyikük a kétszeres Oscar-díjas Sean Penn, aki tavaly októberben készített vele hétórás interjút Durango szövetségi államban. A találkozót maga az amerikai színész kérte, és Kate de Castillo mexikói színésznő szervezte, aki soha nem leplezte, hogy rokonszenvezik a drogbáróval.

Az ABC News hírtelevízió jelentése szerint az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak Sean Penn ellen. Az interjú egyik részletét, illetve a színész és a bűnöző találkozását bizonyító fényképet szombaton közzétette a Rolling Stone című amerikai magazin.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?