Elkapták Mexikó legkeményebb drogbáróját

Amerikai és mexikói hatóságok közös akciójában tartóztatták le szombaton Mexikó legkeresettebb drogbáróját, a hírhedt Sinaloa-drogkartell fejét, Joaquin "El Chapo" Guzmánt, írja az MTI. A bűnözőt a Sinaloa szövetségi állambeli Mazatlán városában fogták el az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség, a DEA segítségével. Az akcióról egyelőre nem hoztak nyilvánosságra részleteket.

Az El Chapo, vagyis a köpcös gúnynéven emlegetett Guzmán 2001 óta volt szökésben. Nemcsak Mexikóban, az Egyesült Államokban is ő volt az első számú közellenség a drogbárók közül: hazájában 30 millió pezós, az Egyesült Államokban 5 millió dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére. A kábítószer-kereskedelem mellett pénzmosással és más bűncselekményekkel is vádolják. Hatalmas hálózata Észak-Amerikától egészen Európáig és Ausztráliáig ért, bűnbandája nyakig merült Mexikóban óta dúló, véres drogháborúban.

Guzmán a becslések szerint 1 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. A Forbes magazin a 67. helyre sorolta őt a világ legbefolyásosabb embereinek 2013-as listáján, amelyet Vlagyimir Putyin orosz államfő vezetett Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnököt megelőzve.

Szennyeskosárba bújva szökött meg

A drogbárót 1993-ban Guatemalában letartóztatták ugyan, de 2001-ben a szennyes ruhát szállító kocsiba bújva sikerült megszöknie a szigorított mexikói börtönből. Ezt követően a híresztelések szerint magánhadsereg védte a mexikói hegyekbent. Az utóbbi időben azonban elfogytak mellőle a leghűségesebb emberei, akiket az Egyesült Államokban és Hollandiában tartóztattak le, de a hatóságok elfogták Guzmán apósát és sógorát is.

Kimaradt?