banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Egy hét alatt több mint 230 fegyveressel végeztek a Sínai-félszigeten

Vége felé jár a Sínai-félsziget északi részén zajló terrorellenes hadjárat az egyiptomi hadsereg szóvivőjének pénteki közleménye szerint; egy hét alatt több mint 230 fegyveressel végeztek.

Mohamed Szamír fogalmazása szerint a fegyveres erők „folytatták” az átfogó hadjárat „lezárását”. A dandártábornok pénteken 14 „terrorista elem megsemmisítéséről” számolt be. A szóvivő naponta leadott jelentéseiben eddig nem esett szó arról, hogy a kormánycsapatok bármifajta veszteséget elszenvedtek volna.

Az al-Vafd című napilapnak előző nap nyilatkozó biztonsági források 218 megölt „takfíri” - a muzulmánokat hitehagyottá és a vérontások legitim célpontjává nyilvánító szélsőséges – „likvidálásáról” számoltak be.

Az Iszlám Állam egyiptomi ága, a Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) fellegvárának számító térség „megtisztítását” célzó, múlt hétvégén kezdődött legújabb katonai akció során elfogták továbbá a milícia 102 tagját, akik a források szerint a kietlen dombvidék sivatagi ösvényein és a városok lakosai közé vegyülve rejtőzködtek.

Az újságnak nyilatkozó szakértők a terrorszervezet „végének kezdeteként” írták le a fejleményeket.

A hadseregszóvivő szerint a Gázai övezettel szomszédos, főleg beduinok és palesztinok lakta régióban a kormánycsapatokat harci helikopterek fedezték, a katonaság által végrehajtott rajtaütéseket kommandós osztagok, gyorsreagálású alakulatok és a rendőrség terrorellenes egységei támogatták.

Az IÁ helyi milíciája az állandó katonai jelenlét és számos terrorellenes hadművelet ellenére rendszeresen hajt végre támadásokat a fegyveres erők tagjai ellen. A jelenleg zajló terrorellenes hadjáratot a Vértanú Joga 2 néven indították, amelynek első, szeptemberi szakasza során félezer szélsőségest öltek meg.

A független sajtót nem engedik a környékre, így az ott folyó harcokról szóló értesülések, számadatok gyakorlatilag egyetlen forrása maga a hadsereg.

Kapcsolódók

Kimaradt?