Karácsony ünneplésére készülnek a keresztények Betlehemben

Karácsony ünneplésére készülnek Betlehemben a világ minden tájáról érkező keresztények a palesztin-izraeli viszály okozta nehéz helyzet, az utóbbi hónapok erőszakhullámának árnyékában.

A karácsony előtti napon is négy palesztin halt meg a sok évtizedes viszályban: hárman közülük merényletet próbáltak végrehajtani izraeli célpontok ellen Ciszjordániában, egyikük pedig izraeli katonákkal való összecsapásban vesztette életét.

A három hónapja tartó erőszakhullám súlyosan érinti Jézus szülővárosának idegenforgalmát, mert idén a turisták és zarándokok szokásos számának kevesebb mint felét mérték a karácsonyi időszakban, ami meghatározza a főként turizmusból élő helyiek hangulatát.

Az ilyenkor jellemzőnél jóval kevesebben fogadták a Jeruzsálemből hagyományos menete élén csütörtökön Betlehembe érkező Fuád Tual jeruzsálemi latin pátriárkát is, de a nyomott hangulat ellenére a Születés Temploma előtti Jászol téren idén is dobokkal és dudákkal menetelő cserkészzenekarok vidám zenéje fogadta a magas egyházi méltóságot.

A városba vezető útján a pátriárka ebben az évben is áthaladt a Betlehemet Jeruzsálemtől elválasztó és a várost nagyrészt körbekerítő nyolc méter magas betonfalon, amit egy évtizede az öngyilkos merénylők Jeruzsálembe jutásának megakadályozására emeltek az izraeli hatóságok, de amit a betlehemiek földjük kisajátítása és gazdaságuk elnyomása eszközének tekintenek. 

A hagyományok szerint Fuád Tual fogja celebrálni a szentföldi katolikusok karácsonyi éjféli miséjét a Születés Templomához tartozó Szent Katalin templomban. 

Kapcsolódók

Kimaradt?