Az ENSZ és az ET felszólította az Orbán-kormányt, hogy ne szítsa az idegengyűlöletet

Az ENSZ menekültügyi szervezete és az Európa Tanács közös levélben kéri a magyar kormányt, hogy tartózkodjon attól a politikai gyakorlattól, amely elősegíti a menekültekkel szembeni intolerancia, a félelem és az idegengyűlölet erősödését.

Az Európa Tanács, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája (ODIHR) arra sürgeti Magyarországot, hogy tartózkodjon az intoleranciát és gyűlöletet támogató intézkedésektől és gyakorlatoktól a menekültekkel kapcsolatban - olvasható a szervezetek által hétfőn kiadott közleményben

A szervezetek közösen hallatják hangjukat, hogy felszólítsák a magyar vezetést, tegye magáévá az emberség igaz szellemét, és segítsen azoknak, akik akaratuk ellenére, a döntés lehetősége nélkül kényszerültek elhagyni otthonaikat, és most Európában keresnek menedéket.

A szervezetek szerint a kormány által decemberben indított nyilvános kampány a háború és más konfliktusok elől menekülőket bűnözőknek, behatolóknak, terroristáknak állítja be vallási meggyőződésük és származásuk alapján. A szervezetek szerint nem ez az első ilyen kampány az országban. A mostani kommunikáció a migránsoknak is szól és a tervek szerint két hónapig fut majd, Karácsony alatt és még januárban is - írják.

A szóban forgó szervezetek együttesen hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy a magyar kormány ismerje el: a menekültek traumák, tragédiák és veszteségek átélése után érkeznek Európába, hogy reményre és az újrakezdés lehetőségére leljenek a háború és a konfliktusok megpróbáltatásai után.

Az ET, az UNHCR és az EBESZ ODIHR úgy véli, hogy az európai rendszer részeként Magyarországgal szemben az az elvárás, hogy járuljon hozzá a kontinens második világháború óta legsúlyosabb menekültválságának kezeléséhez, és tartsa tiszteletben a nemzetközi jogból és az emberi jogok európai egyezményéből adódó kötelezettségeit.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?