Blikk: Orbánt egy városligeti iskolában akarhatták megölni

November 21-én, egy VI. kerületi megemlékezésen készült Orbán Viktor elleni fegyveres támadásra az a két férfi, akiket egy nappal korábban fogott el a Terrorelhárítási Központ (TEK) - értesült a Blikk. Havasi Bertalan, a kormányfő szóvivője nem kommentálta a lapnak az értesülést.

Egy városligeti iskolában akarhattak végezni Orbán Viktorral november 21-én - írta kedden a Blikk.

A lap szerint a 60 éves budapesti M. Péter és a gödöllői 62 éves R. Gyula Volvóját november 20-án a XI. kerületben állították meg a TEK emberei. Az autó csomagtartójában két géppisztoly, több tucat lőszer és hangtompító is volt.

A Blikk úgy tudja, a rendőrség azt feltételezi, hogy másnap akarták használni a fegyvereket, mégpedig a kommunizmus áldozatairól szóló megemlékezésen, amelynek Orbán volt az egyik szónoka.

A kormányfő aznapi programja egy misével kezdődött a Szent Imre-templomban, majd a VI. kerületi Derkovits Gyula Általános Iskola udvarára ment. Ebben az épületben volt 1945–1948 között a szovjet állambiztonság börtöne. Orbán Viktor itt mondta el beszédét, és helyezett el koszorút.

A kormányfő honlapján fellelhető tudósítás szerint az iskolától kegyeleti séta indult a Terror Háza Múzeumhoz, de ezen a miniszterelnök már nem vett részt. A lap szerint a kormányfő programjának változása minden bizonnyal összefügg a két fegyveres elfogásával.

A két gyanúsított azóta is előzetes letartóztatásban van, a Magyar Nemzeti Hadsereg nevű szélsőjobboldali szervezet tagjainak vallották magukat - tette hozzá a beszámoló.

A TEK korábban érdemben nem nyilatkozott a miniszterelnök fenyegetettségéről, és most a Blikk kérdésére Orbán Viktor sajtóirodájának vezetője sem árult el semmilyen részletet. „A miniszterelnök személyes biztonságával és védelmével kapcsolatban nem kommentálunk semmilyen információt” – közölte Havasi Bertalan.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint a megtalált fegyverek komoly veszélyt jelentenek. Azt is mondta, azért továbbra is vannak kételyei, hogy mennyire lehet komolyan venni az elkövetők szándékát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?