Török halászhajóra adott le lövéseket egy orosz romboló

Veszélyesen megközelített egy török halászhajó egy orosz rombolót az Égei-tengeren vasárnap reggel. Az összeütközés elkerülésére az orosz haditengerészet Szmetlivij nevű rombolója figyelmeztető lövéseket adott le a török hajóra - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz védelmi minisztériumba bekérették Törökország moszkvai nagykövetségének katonai attaséját, hogy tiltakozásukat fejezzék ki az ügy miatt.

A minisztérium közleménye szerint az orosz romboló többször jelezte a török hajónak, hogy veszélyes közelségbe került hozzá, a törökök azonban nem reagáltak ezekre a figyelmeztetésekre. A halászhajó csak akkor változtatta meg haladási irányát, amikor az orosz hadihajó leadta a figyelmeztető lövéseket az immár tőle alig ötszáz méternyire lévő halászhajóra.

Az incidens tovább növeli Oroszország és Törökország között a feszültséget, amely néhány hete éleződött ki, amikor a török légvédelem lelőtte az orosz légierőnek az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szíriai állásai elleni bevetésre induló egyik harci gépét. Vlagyimir Putyin orosz elnök Oroszország hátba döfésének minősítette az incidenst, és Moszkva megtorlásul gazdasági szankciókat léptetett életbe Törökországgal szemben.

Kapcsolódók

Kimaradt?