Török kormányfő: erkölcsi okokból lőttük le az orosz gépet

Erkölcsi okok miatt lőtte le Törökország az orosz vadászbombázót – ezt mondta Ahmet Davutoglu. A török miniszterelnök szerint nem engedhették, hogy türkmének lakta területeket bombázzanak.

A török légierő azért lőtte le másfél héttel ezelőtt a szíriai–török határ térségében a Szu-24-es orosz vadászbombázót, mert erkölcsileg nem engedhette meg, hogy a gép átrepüljön Törökország területén a türkmének lakta szíriai területek bombázása előtt – közölte pénteken Ahmet Davutoglu török miniszterelnök Bakuban. 

Török vezető szájából most először hangzott el, hogy nem a török légtér megsértése, hanem más okból lőtték le a repülőt. 

Davutoglu a bakui diplomataakadémián tartott beszédében ismét kijelentette: a török légierő nem tudta, hogy orosz katonai gépet vett célkeresztbe. Megismételte a már korábban is hangoztatott ankarai álláspontot, hogy a gépet török légtérben lőtték le, és Ankara nem fog bocsánatot kérni ezért, mert a saját határát védte. 

Nem fogják térdre kényszeríteni

Ahmet Davutoglu megalapozatlannak nevezte Vlagyimir Putyin orosz államfő kijelentését, hogy Törökország "hátba döfte" Oroszországot. Ebben az esetben mi is mondhatjuk, hogy a légterünket megsértő gép minket döfött hátba – jegyezte meg. 

A török miniszterelnök leszögezte, hogy Oroszország nem fogja térdre kényszeríteni országát a gép lelövésére válaszul foganatosított gazdasági szankciókkal. Davutoglu a két ország közötti nyitott párbeszéd folytatása mellett foglalt állást. 

Illegális olajszállítmányok 

Vlagyimir Putyin hétfőn a klímacsúcson tartott tájékoztatóján azt mondta, hogy Oroszország joggal feltételezheti, hogy a törökök a múlt héten azért lőtték le a Szu-24-es orosz harci gépet, mert így akarták biztosítani az Iszlám Állam illegális olajszállítmányainak zavartalanságát. 

Szerdán az orosz védelmi minisztérium még tovább ment, azt állították, hogy Recep Tayyip Erdogan államfő, illetve a családja is érintett az ügyben. Erdogan tagadta ezeket a vádakat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?