Újabb muzulmán országban lépnek fel a nők elleni erőszakkal szemben

Az algériai parlament felsőháza csütörtökön nők elleni erőszakot büntető törvényt fogadott el, kilenc hónappal azután, hogy az alsóház is megszavazta azt. A törvény módosítja és kiegészíti a büntetőtörvénykönyvet, amelybe beemelik a szexuális zaklatás fogalmát, és büntetendővé tesznek a nőkkel szembeni agressziót, szóbeli molesztálást, testi és lelki bántalmazást, főleg akkor, ha azt valaki visszaesőként követi el.

Az új törvényben hangsúlyozzák, hogy az erőszak nem korlátozódik a fizikai agresszióra. A jogszabály védelmezi a nőket a velük egy háztartásban élők agressziójától és óvja pénzügyi függetlenségüket is.

A fizikai sérüléssel járó bántalmazások elkövetőjét a törvény egytől húsz évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatja. Ha valaki belehal a bántalmazásba, akkor a bűnösnek talált személyre akár életfogytiglani szabadságvesztést is kiróhat a bíróság.

A törvény szövegét márciusban fogadta el az algériai parlament alsóháza, a szenátusi jóváhagyás azonban a konzervatív honatyák ellenkezése miatt mostanáig késett. Ők úgy vélték, hogy a jogszabály beavatkozást jelent a házaspárok intim szférájába, és ellentétes az iszlám szellemiségével.

A civil szervezetek és az emberi jogokat védő csoportok viszont azért bírálták az új törvényt, mert szerepel benne olyan kitétel, hogy bármilyen eljárás megszüntethető, ha a sértett "megbocsátását" hangoztatja.

Algéria - Tunézia után - a Maghreb-országok közül másodikként hozott olyan törvényt, amely büntethetővé teszi a nők elleni erőszakot.

Kapcsolódók

Kimaradt?