Hétfőn az EU megnyitja az első uniós csatlakozási fejezeteket Szerbiával

Az első csatlakozási tárgyalási fejezetek jövő hétfői megnyitása Brüsszel és Belgrád között felgyorsítja az integrációs folyamatot, a további fejezetekre nem kell majd ilyen sokat várni - jelentette ki Johannes Hahn uniós bővítési biztos csütörtökön Belgrádban, ahol a parlamenti képviselők előtt szólalt fel.

Hétfőn Brüsszelben a pénzügyi felügyeletre vonatkozó 32-es, valamint a Koszovóval való kapcsolat normalizálására vonatkozó 35-ös fejezet megnyitásával a gyakorlatban is megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások, amelyeket hivatalosan 2014 januárjában nyitottak meg.  A bővítési biztos szerint az igazságügyre, valamint az alapvető emberi jogokra, illetve kisebbségi jogokra vonatkozó 23. és 24. fejezetet akár már a következő év első felében megnyithatják. 

Szerinte Szerbia számára most a gazdasági fejlődés a legfontosabb, új munkahelyeket kell nyitni, és újabb beruházásokra van szükség. Az első eredmények már láthatók - tette hozzá Johannes Hahn. Hozzátette, hogy Szerbia emberségesen bánt azzal a több százezer migránssal, aki az idei évben áthaladt az országon, és az Európai Unió a migránsválság kezelésében segíteni fog Szerbiának, ahogy tavaly a hatalmas árvizek utáni károk felszámolásában is segített. 

A parlamenti képviselők figyelmét felhívta arra is, hogy az uniós tárgyalások során számos jogszabályt kell majd módosítani és összehangolni az uniós szabályozással. Szerbia uniós integrációja a nyugat-balkáni régió fejlődéséhez is hozzájárul - jelentette ki felszólalásában Johannes Hahn. Kiemelte, hogy az Európai Unió mind a 28 tagállama egységesen támogatja Szerbia csatlakozását. Hozzáfűzte még, hogy az olyan világszintű kihívások megoldásában is partnerként számítanak Belgrádra, mint a terrorizmus, a migráció vagy az energiaválság kérdése.

Kapcsolódók

Kimaradt?