Visszakapcsolták a Krímbe vezető egyik ukrán áramvezetéket

Visszakapcsolták az Oroszország által elcsatolt Krímbe vezető egyik ukrán áramvezetéket a félszigetet blokád alatt tartó aktivisták beleegyezésével - közölte kedden a Herszon megyei Csaplinka járási hivatalának vezetője.

Az ukrán radikális nacionalista Jobboldali Szektor (PSZ) nem értett egyet a vezeték újbóli működésbe helyezésével, és bejelentette, hogy tiltakozása jeléül beszünteti részvételét a Krím blokádjában, s a szervezet önkénteseit onnan a kelet-ukrajnai frontvonalra irányítja át. 

Előző nap Lemur Iszljamov, a civil blokád koordinátora a 112 Ukrajina televíziónak nyilatkozva közölte, hogy beszüntetik a Krímbe irányuló áramszolgáltatás akadályozását. Szavai szerint nem akarják, hogy a félszigeten élő átlagemberek szenvedjenek az energiablokád miatt, ezért nem akadályozzák meg a 220 kilowattos Kahovka-Titan áramvezeték üzembe helyezését. Hozzátette viszont, hogy a civil blokád résztvevői követelik az ukrán parlamenttől: mihamarabb fogadja el a már benyújtott törvényjavaslatot a Krímbe irányuló ukrán villamosenergia-szállítás teljes leállításáról. Emlékeztetett arra, hogy december 31-én lejár a Krímmel kötött energiaszolgáltatási szerződése Ukrajnának. 

A krími tatárok, a Jobboldali Szektor és más ukrajnai szervezetek önkéntesei szeptemberben zárták le a dél-ukrajnai Herszon megyében a félszigetre vezető közutakat, hogy megakadályozzák az áruszállítást. Az aktivisták azóta sem engednek be egyetlen kamiont sem a félszigetre. Az ukrán kormány november 23-án hivatalosan is elrendelte a Krímbe irányuló áruszállítás átmeneti tilalmát közúton, vasúton és tengeren egyaránt.

A félsziget Ukrajna felől történő áramellátása november 21-én állt le, miután ismeretlenek megrongálták a vezetékeket.

December 6-án Refat Csubarov, a krími tatárok törvényhozó és kormányzó testületének, a medzslisznek az elnöke bejelentette, hogy a blokád résztvevői beleegyeztek a Krímbe irányuló áramszolgáltatás részleges visszaállításába, azaz a négy ukrán vezeték közül egynek, a  Krímen kívül Herszon és Mikolajiv megyék egy részét is ellátó Kahovka-Titannak a visszakapcsolásába. A megrongált vezetéket egy hete javították meg az Ukrenergo állami villamosenergia-szolgáltató vállalat szakemberei, de mostanáig nem kapcsolták be a kijevi vezetés és a blokád aktivistái közötti megállapodásra várva.

Helyi jelentések szerint a Krímbe vezető többi áramvezetéknél az aktivisták továbbra is fenntartják a blokádot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?