Megölte az ádeni kormányzót és hat testőrét az Iszlám Állam

Megölték vasárnap reggel Jemen második legnagyobb városa, Áden térségének a kormányzóját - jelentették helyi források. Az Iszlám Állam magára vállalta a merényletet.

Jaafar Saad tábornok és hat testőre életét a város Tawahi nevű lakónegyedében oltották ki, amikor a kormányzó autókonvojával a hivatalába tartott. A katonatiszt az - időközben Észak-Jemennel egyesült - Dél-Jemen hadseregének volt a tábornoka, és októberben nevezték ki kormányzóvá.

Az Iszlám Állam az egyik üzenetküldő szolgáltatáson keresztül tette közzé nyilatkozatát, miszerint robbanóanyaggal megtöltött gépkocsit robbantott fel a kormányzó elhaladó konvoja mellett. Korábban helyi beszámolók a konvojba hajtó öngyilkos merénylőről, illetve rakétagránáttal elkövetett támadásról szóltak.

A jemeni kormányerők - a szaúdi vezetésű nemzetközi koalíció támogatásával - hónapokkal ezelőtt kiűzték a síita huti lázadókat Ádenből. Az al-Kaida terrorszervezet jemeni szárnya azóta az ország belharcai okozta káoszt kihasználva kiterjesztette befolyását Jemen déli és keleti térségében, és jelenléte Ádenben is egyre inkább megmutatkozik.

Szombaton álarcot viselő motorkerékpáros fegyveresek több támadást hajtottak végre Ádenben járművek ellen. Meggyilkolták Aqeel al-Khodr katonai hírszerző ezredest, Mohsen Alwan bírót, aki al-Kaida tagok elítélésével vált ismertté, valamint három további embert.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?