Veszélyben van a perui börtönben raboskodó erdélyi magyar férfi élete

Facebook-oldalt hoztak létre egy perui börtönben raboskodó besztercei magyar férfi hazahozatalának támogatására. A harminc éves Sárkány Zsoltra akár 20 év fegyház is várhat. Ügyére egy gyermekkori barátja hívta fel portálunk figyelmét.

A Facebook-oldal mögött az ügyvédje áll, aki utolsó reménységként szeretne különböző nemzetközi emberi jogi szervezetekhez fordulni az üggyel, és a támogató emberek számával és szavaival adna súlyt a beadványának. 

A Bors beszámolója szerint a román és magyar állampolgárságú férfi három hónapja raboskodik pokoli körülmények között a perui Quencoro börtönben. Sárkány Zsolt Londonban szociális munkásként dolgozott, ám élete zátonyra futott, idegösszeomlást kapott. Se szó, se beszéd hátrahagyta Londonban élő nővérét és meg sem állt Peruig.

A dél-amerikai országban azonban bajba keveredett. Öngyilkosságot akart elkövetni, ezért elvette egy közlekedési rendőr pisztolyát. A hatóságok végül lebeszélték arról, hogy golyót repítsen a saját fejébe, a fegyver elvételét azonban úgy értékelik, hogy Zsolt megtámadta a rendőrt és az ő életét is veszélyeztette. (Az esetről a perui sajtó is írt korábban.)

A férfit előzetes letartóztatásba helyezték, azóta nővére, Noémi az egyetlen támasza. „Jelenleg én is Peruban tartózkodom, de egyelőre semmi jó nem történt, senki sem akar segíteni, hiába fordultunk a limai magyar konzulátushoz” – mondta a magyarországi lapnak a nő.

Nővére beszámolója szerint bátyja a börtönben is megpróbált végezni magával, rengeteg gyógyszert vett be, három napig lebegett élet-halál között. Jelenleg a börtön pszichiátriai osztályán tartják fogva, legalább húszan vannak egy teremben.

„A dél-amerikai börtönökben az európai ember számára felfoghatatlan körülmények uralkodnak, gyakoriak a gyilkosságok, lázadások. Zsolt élete veszélyben van. Az öcsém senkit nem akart megölni, a tettét beszámíthatatlan állapotban követte el. Könyörgöm, segítsen valaki rajtunk!” – mondta a Borsnak Noémi.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?