Orbán az év embere Európában a Politico szerint

Orbán Viktort választotta az európai közéletet leginkább felkavaró és felrázó személyiségének az amerikai Politico magazin európai kiadása, amely most első ízben állította össze ezt az USA-ban már jól ismert toplistát. Romániát Laura-Codruța Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetője képviseli, tevékenysége a 21. helyre volt elég. 

Orbán Viktort lesz majd leginkább érdemes figyelni az európai közéletben a következő hónapok során - indokolta a Politico magazin, hogy miért a magyar kormányfőt választotta annak a toplistának az élére, amelyre az európai közéletet alakító, felrázó és felkavaró 28 személyiség került fel.

A politikusokból, üzletemberekből, művészekből és médiaszereplőkből álló rangsor arról szól, kik vannak a legnagyobb hatással országokra, országhatárokon átívelő tevékenységekre, jogi rendszerre, vallásra vagy akár az európai identitásra. És épp az utolsó miatt esett a választás Orbánra a Politico szerint. 

Kis ország vezetője, aki a menekültválság során állt szembe a nyitott határok Európájával, illetve a hidegháború utáni politikai renddel a kontinensen, amit sokan bátornak, mások pedig ártalmasnak találnak. A párizsi támadások mindenesentre sokakat állítottak mögé. „Orbánt lehetetlen nem észrevenni, gyűlölni vagy szeretni lehet, köztes út nem nagyon van” – tették hozzá.

Orbán politikája lett az új norma Európában, orbánszerű megjegyzéseket tesz a francia Nemzeti Front a jobb oldalon, a spanyol Podemos a bal oldalon, Lengyelország új konzervatív vezetői, Matteo Renzi olasz kormányfő, a brit toryk, de még Donald Trump is Amerikában.

Gazdasági populista, aki nagy szerepet hasított ki az állam számára, ugyanakkor keresztény értékeket védelmező konzervatív is, és ő személyesíti meg az illiberalizmus előretörését Európában - írták Orbánról. Saját ifjúkori liberális önmaga ellentétévé vált, igaz humorral, amit például a Juncker-féle "Helló diktátor!" köszöntés megmosolygása bizonyít a lap szerint. A magyar miniszterelnök érzelemmentes irányba viszi a politikát, inkább opportunista, mintsem elvi alapon. "Mégis most az Orbán-módszer feltűnő, hatásos.. és ragadós" - írták a Politicónál. 

Kapcsolódók

Kimaradt?