Szinte teljesen lebénult Párizs a klímacsúcs miatt

Szinte teljesen lebénult hétfőn a közúti közlekedés Párizsban az ENSZ 21. klímakonferenciája miatt, amely rendkívül szigorú biztonsági intézkedések közepette kezdődött meg hétfő délelőtt a francia fővárostól északra található Le Bourget-ban.

13.45A Föld jövője dől el a párizsi klímacsúcson - jelentette ki Francois Hollande francia államfő hétfőn a Párizs környéki Le Bourget-ban az ENSZ 21. klímakonferenciáját megnyitó beszédében.

Arra kérte a nyitónapon megjelent mintegy 150 állam- és kormányfőt, hogy ne okozzanak csalódást a rendezvény által keltett "hatalmas remények" után. A francia köztársasági elnök "történelminek" nevezte a konferenciát és arra szólított fel, hogy a készülő globális klímavédelmi egyezmény "egyetemes és kötelező érvényű legyen". 

"A legnagyobb kihívás, hogy a versenyalapú globalizációról áttérjünk az együttműködésen alapuló globalizációra. Az Észak és Dél, az ember és a természet közötti partnerségre. Párizs ehhez nyújt kivételes alkalmat" - fogalmazott a francia elnök.

_______________________________

A rendőrség kérésének megfelelően viszonylag kevesen ültek hétfő reggel gépkocsiba, és a legtöbben egyáltalán nem hagyták el az otthonaikat, ezért a lezárt csomópontok ellenére sem alakultak ki nagyobb dugók. 

Több ezren hagytak ott egy-egy pár cipőt vasárnap Párizs főterén. Így tüntetnek a hétfőn kezdődő klímavédelmi konferencia előtt. A természetvédők eredetileg felvonulást terveztek, de a francia hatóságok a terrortámadások miatt ezt nem engedélyezték, ezt helyettesítették lábbelikkel. A kiállított cipők közt ott volt több hírességé is, például Ferenc Pápa barna bőrcipője, Vivienne Westwood brit divatervező lábbelije  és Ban-Ki Mon ENSZ főtitkár tornacipője is. 

A fővároson belül a legfőbb utakat teljesen lezárták a gépkocsiforgalom elől, elsősorban a város nyugati és északi részén vált lehetetlenné a közlekedés, itt haladnak át ugyanis a klímacsúcs helyszíne felé tartó konvojok.

A két nagy repülőtér, a Roissy Charles-de-Gaulle és az Orly felől a város felé tartó autópályákat is teljesen lezárták, s azokon csak a Párizsba érkező mintegy 150 állam- és kormányfő delegációja közlekedhet, hasonlóan a főváros körüli körgyűrűhöz, amelyen hétfőn általában több száz kilométeres dugó szokott kialakulni, most azonban senki nem hajthat fel rá. 

A klímacsúcsra mintegy 40 ezer részvevő hivatalos, számukra és a párizsiak számára is ingyenessé tették a tömegközlekedést. A klímacsúcs helyszíne metróval és külön buszokkal problémamentesen és gyorsan megközelíthető. 

A rendőrség ugyanakkor azt kérte a párizsiaktól, hogy a tömegközlekedést se használják, ha nem muszáj, és inkább maradjanak otthon hétfőn. A munkáltatókat pedig a hatóságok arra kérték, hogy engedélyezzék hétfőn az otthoni munkát vagy szabadnap kivételét a dolgozóiknak. 

A Le Bourget repülőtéren kialakított pavilonvárosba, ahol Franciaország eddigi legjelentősebb diplomáciai eseményét rendezik meg december 11-ig, egy hatalmas csarnokon keresztül juthatnak be a delegáltak és a mintegy 3 ezer újságíró. A repülőtéri ellenőrzésekhez hasonlóan mindenkinek fémkereső kapukon kell áthaladnia, és a csomagokat is átvilágítják az ENSZ alkalmazottjai.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?