Erdogan Putyinnak: ne játsszál a tűzzel!

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem akar beszélni Recep Tayyip Erdogan török államfővel, mivel Ankara nem hajlandó bocsánatot kérni a Szu-24-es vadászbombázó lelövéséért - közölte pénteken Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó Moszkvában. Usakov hozzátette: Moszkva megkapta a török fél felkérését egy lehetséges találkozóra a november 30-i párizsi klímacsúcs keretében.

Oroszország azzal vádolja Törökországot, hogy kapcsolatban áll az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű dzsihadista terrorszervezettel, valamint büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba velük szemben az orosz vadászgép lelövését követően. Erdogan viszont egy pénteki televíziós beszédében arra figyelmeztette a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét támogató orosz elnököt, hogy "ne játsszon a tűzzel".

A török elnök hangsúlyozta, hogy nem akar ártani a török-orosz kapcsolatoknak. "Személyesen szeretnék találkozni Putyinnal Párizsban, hogy megbeszéljük a két ország viszonyát" - mondta. Ahmet Davutoglu török kormányfő a The Times című brit napilap egyik pénteki cikkében úgy fogalmazott: hazája együttműködne Oroszországgal, hogy enyhítsék a feszültségeket.

Ankara és Moszkva kapcsolata akkor került válságba, amikor a török légierő kedden lelőtt egy orosz Szu-24-es harci gépet a török-szír határnál. Ankara álláspontja szerint a gép többszöri figyelmeztetés ellenére megsértette a török légteret, Moszkva szerint viszont végig Szíria felett repült.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?