Nem dzsihadistákat, hanem szélsőjobbosokat foghattak el Magyarországon

Folyik a Terrorelhárítási Központ (TEK) által elfogott négy fiatal ügyében az eljárás, de valójában messze nem olyan súlyú az ügyük, mint amiről Hajdu János TEK-főigazgató beszélt a sajtónak és a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak - írta az Index.

A portál szerint az okozhatta a vesszőfutást, hogy Hajdu János azt megelőzően „haknizta körbe” a sajtót, hogy a szakértői vélemények elkészültek volna, legfeljebb csak a terrorelhárítók előzetes szakértői anyagát látta, ha készült egyáltalán ilyen anyag.

A bíróság viszont már a szakértői vélemény alapján tudott dönteni, így derült ki, hogy alaptalan a fiatalokat terrorizmussal összefüggésbe hozni. Az Index forrásai szerint az is könnyen lehet, hogy a profilalkotást kapkodta el a TEK.

Hajdu János kedden két ügyről beszélt, és bár a TEK vezetője már akkor azt sejtette, a két ügy között összefüggés is lehet, az ügyészségnél landolt információk ezt nem támasztották alá - tette hozzá a beszámoló.

A másik ügyben két embert vettek őrizetbe, akiknél sorozatlövő fegyvert és egy házilag készített hangtompítót találtak, de náluk sem merült fel a terrorizmus gyanúja, az ügyészség is csak lőfegyverrel való visszaéléssel gyanúsította meg őket. Azaz ismét nem arról van szó, hogy a TEK-nek arra lettek volna hitelt érdemlő információi vagy bizonyítékai, hogy a két férfi terrorcselekményre, esetleg merényletre készült volna.

Az Index értesülése szerint egyébként a két férfi sem szélsőséges iszlamista, ellenben a titkosszolgálatok által ismert, leginkább a szélsőjobboldalhoz köthető, zavaros ideológiájú figura, akik már korábban a TEK látókörébe kerültek. Egy meg nem erősített információ szerint az egyik férfi egy szélsőjobbos militarista szervezethez kötődhet - írta a portál.

Kapcsolódók

Kimaradt?