Szabadlábon vannak a Magyarországon elfogott „bombagyárosok”

Egy embert küldött volna előzetes letartóztatásba az ügyészség azok közül a férfiak közül, akiket a Terrorelhárítási Központ (TEK) fogott el a hét végén Magyarországon, de a bíróság azt is elutasította. Az ügyész fellebbezett, mindenki szabadlábon van – értesült az Origo és az Index is.

Mint korábban megírtuk, sorozatlövő fegyverekkel és robbanóanyagokkal rendelkező csoport tagjait fogta el a Terrorelhárítási Központ két akcióban a hétvégén. A TEK szerint valóságos bombalaborra bukkantak a nyomozók.

A TEK keddi közleményében azt írta, hogy az általuk "kiemelten védett személyek biztonsága érdekében bevezetett operatív intézkedések során" hat embert vettek őrizetbe. A felderítő tevékenységüket a párizsi terrorcselekmények után fokozták.

Közölték, hogy a TEK felderítése alapján őrizetbe vett emberektől sorozatlövő fegyvereket, robbanóanyagokat és lőszereket foglaltak le. A bíróság kedden két ember előzetes letartóztatását már elrendelte.

Hajdu János, a TEK igazgatója azt mondta, hogy két különböző akcióról volt szó. Egy gépkocsiban két embert fogtak el, a járműben sorozatlövőt, éles lőszereket, tárakat, hangtompítókat találtak. Ők vannak most előzetesben.

A másik akció vasárnap volt, abban négy embert fogtak el egy Budapest felé tartó autóban. Később házkutatást tartottak, egy lakásban Hajdu szavai szerint valóságos bombalabort találtak. Robbantásra, emberi élet kioltására alkalmas eszközök kerültek elő, ezeket álcázva lehetett volna használni - mondta Hajdu János.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?