„Franciaországot megtámadták. Erőteljes, gyors és hatékony választ kell adnunk”

"Franciaországot megtámadták. A franciák sokkos állapotban vannak. Azt várják tőlünk, hogy erőteljes, gyors és hatékony választ adjunk" - jelentette ki Manuel Valls francia kormányfő a nemzetgyűlésben tartott beszédében, amikor részletezte a szükségállapot három hónapra való meghosszabbítását.

A Le Figaro beszámolója szerint a kormányfő azt is mondta: fennáll a veszélye annak, hogy terroristák vegyi fegyvert vetnek be. "Semmit sem zárhatunk ki" - fogalmazott, hozzátéve: bakteriológiai fegyverek bevetésének veszélye is fennáll. Valls azt mondta: tudatában van annak, hogy az ilyen kijelentésekkel óvatosan kell bánni. 

Elmondta: 966 személy utazott Szíriába és Irakba Franciaországból, 142-en meghaltak, 188-an még ott vannak és 247-en visszafelé tartanak. Ezek a számok szerinte a veszély nagyságát jelzik.

Szerinte egy olyan háborúban áll az ország, aminek a frontvonala folyamatosan mozog és a mindennapi élet szívében helyezkedik el. "Ez az új háború egy tervezett háború, amit bűnözők irányítanak, a gyilkolási módszerek is folyamatosan változnak: fegyverek, lefejezés, emberi bombák, kés, magányos támadó, csoportban támadók" - tette hozzá a francia kormányfő.

Kimaradt?