Párizsi merényletek: bombázzák az Iszlám Államot, hajszolják a terroristákat

A francia hatóságok folytatják a párizsi merényletek eltervezői elleni hajszát, a francia légierő pedig bombázni kezdte az Iszlám Állam fellegvárának tartott Rakkát. Összeállításunk frissül. (A szombati nap eseményeit itt, a vasárnapi eseményeket itt olvashatja.)

20.10: Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója szerint elkerülhetetlen, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet a párizsihoz hasonló merényleteket kíséreljen meg, de szerinte azt meg lehet akadályozni, hogy a merényletkísérletek sikeresek legyenek. „Szerintem nem elkerülhetetlen, hogy sikerrel járjanak" - mondta John Brennan egy hétfői washingtoni biztonságpolitikai tanácskozáson.

19.00: Franciaország erősíteni fogja katonai műveleteit Szíriában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásai ellen és indítványozza az ENSZ Biztonsági Tanácsának mielőbbi összehívását, hogy a terrorizmus elleni határozatot fogadjon el - mondta Francois Hollande francia államfő hétfőn a francia kongresszus előtt elmondott beszédében Versailles-ban.

16.48: Megtámadták az Európai Uniót, és mi is veszélyben vagyunk – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn, napirend előtt a parlamentben, a pénteki párizsi merényletekről szólva. A kormányfő arról is beszélt: a terroristák tudatosan használják fel a népvándorlást, hogy elvegyüljenek. Ismét bírálta a kötelező betelepítési kvótát, amely szerinte szétterítené a terrorizmust Európában. A magyar kormányfő először ismét kifejezte Magyarország részvétét Franciaországnak, majd idézte Francois Hollande francia államfőt, aki szerint ami Párizsban történt, az háborús tett.

Orbán Viktor szerint azonban nemcsak a francia nép áll háborúban. Franciaország az EU tagja, innen nézve Párizsban az EU-t támadták meg, amelynek Magyarország is tagja, így „ez a mi ügyünk is" - hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzátéve: ami pénteken történt Párizsban, az megtörténhet más helyeken is Európa-szerte, „mi sem vagyunk biztonságban".

16.25: A francia hatóságok 23 embert állítottak elő és 31 fegyvert foglaltak le, valamint 18 helyen találtak kábítószert a rendkívüli állapot keretében hétfőre virradó éjjel országszerte végrehajtott razziákban - közölte délelőtt Bernard Cazeneuve belügyminiszter. Elmondta, hogy a rendőrök és a csendőrök 168 házkutatást hajtottak végre.

"Ezekkel a házkutatásokkal felgyorsulhatnak a radikálisok elleni nyomozások és bővíthetők az információink. Tizenkilenc megyében voltak házkutatások, Franciaország valamennyi nagyvárosa körül, a köztársaság egyetlen vidékét sem hanyagoljuk el" - mondta a miniszter, aki azt is jelezte, hogy az elmúlt 48 órában 104 ember számára rendelt el lakhelyelhagyási tilalmat.

"Az éjszaka összegyűjtött információk bűnözői bandák és esetegesen terrorhálózatok felszámolásához lehetnek hasznosak" - hangsúlyozta a belügyminiszter. "Ez csak a kezdet, az ilyen akciók folytatódni fognak. A köztársaság válasza széleskörű és teljes. Azt, aki a köztársaságra támad, utoléri a köztársaság. Kíméletlen vele és társaival, azokkal, akik segítették és azokkal, akik kiképezték" - fogalmazott Bernard Cazeneuve.

A rendkívüli állapot miatt a megyei prefektusok és rendőri vezetők bírói engedély nélkül rendelhették el ezeket a házkutatásokat, amelyek elsődleges célja a megelőzés, s nem a múlt péntek esti merényletek miatt indított nyomozás keretében történtek.

Lyonban fegyvereket foglaltak le, köztük egy rakéta-sorozatvetőt, golyóálló mellényeket, több pisztolyt és kalasnyikovot, valamint öt embert előállítottak. A Lyon körüli agglomerációban és Grenoble-ban mintegy 13 helyen volt házkutatás. Rendőrségi források szerint az őrizetbe vett személyek nem feltétlenül terroristák, hanem inkább olyan bűnözők, akik fegyverekkel kereskednek, s ezáltal kapcsolatban állnak a dzsihadista körökkel. Toulouse-ban öt embert vettek őrizetbe hétfőre virradó éjjel az ügyészség szerint, amely jelezte, hogy ennek az akciónak nem volt közvetlen köze a párizsi merényetekhez, hanem egy terrorelhárítási akciót indítottak a titkosszolgálatok. A toulouse-i házkutatások során egy fegyvert és kábítószert foglaltak le.

15.35: Véget ért a legújabb rendőri akció Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében, a műveletben senkit sem tartóztattak le - közölte a belga szövetségi ügyészség. Délelőtt a hatóságok egy embert őrizetbe vettek, s az a hír is felröppent, hogy a pénteki párizsi vérengzéssel összefüggésben körözött Salah Abdeslamot is elfogták, de a belga ügyészség ezt később cáfolta. Azt viszont elismerte a vádhatóság, hogy a molenbeeki művelet célja Abdeslam kézre kerítése volt. A belga rendőrség az interneten minden újságírót arra kért, hogy ne közvetítsenek élő képeket az akció helyszínéről. Helyszíni beszámolók szerint a rendőrök a többi között a tetőn keresztül igyekeztek behatolni egy épületbe.

14.35: Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint a kötelező betelepítési kvóta szétterítené a terrorizmust Európában. A kormányfő hétfőn, napirend előtt a parlamentben a pénteki párizsi merényletekről szólva beszélt erről, ismét elutasítva a kvótákat, amelyek szerinte éles ellentétben állnak az európai szellemmel. A miniszterelnök azt mondta, "négy parancsolat" alapján újra kell gondolni az európai politikát: meg kell védeni az EU külső határait, a kultúránkat, a gazdasági érdekeinket, és meg kell adni a jogot az embereknek, hogy befolyásolhassák az európai döntéseket.

13.33: Egyperces csenddel emlékeztek hétfő délben Franciaországban a múlt heti párizsi merényletek áldozataira. A francia fővárosban teljesen megállt az élet, a gyülekezési tilalom ellenére a République téren és a támadások helyszínein több százan emlékeztek. 

Francois Hollande államfő és kormányának több tagja a Sorbonne egyetemen hajtott fejet az áldozatok emléke előtt, ugyanis többségük az egyetemista korosztályhoz tartozott.   

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által magára vállalt merényletsorozatban a vasárnapi hivatalos jelentések szerint 129-en haltak meg és több mint 350-en megsebesültek. Közülük 42 embert még mindig intenzív osztályon ápolnak, és többek állapota továbbra is életveszélyes.

13.24: A belga RTL szerint a rendőrség a molenbeeki razzia során a 26 éves Abdeslam Salahot kapta el, aki ellen vasárnap adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot a belga hatóságok, s akit a francia rendőrség is köröz a pénteki párizsi támadásban játszott feltételezhető szerepe miatt. A belga szövetségi ügyészség a francia nyelvű közszolgálati televízió és rádió megkeresésére később közölte: nem Salah Abdeslamot állították elő az akció során.Egyik bátyja, Ibrahim a boulevard Voltaire-en robbantotta fel magát péntek éjjel, a másik testvérét elkapták. Ő volt az, aki a Bataclan elé gördülő Volkswagent vezette; a rendőrök órákkal a terrortámadás után igazoltatták őt a belga határhoz közel, de elengedték, mivel akkor még nem került képbe. (Index)

13.03: A francia hatóságok 23 embert állítottak elő és 31 fegyvert foglaltak le, valamint 18 helyen találtak kábítószert a rendkívüli állapot keretében hétfőre virradó éjjel országszerte végrehajtott razziákban - közölte délelőtt Bernard Cazeneuve belügyminiszter. Elmondta, hogy a rendőrök és a csendőrök 168 házkutatást hajtottak végre.

"Ezekkel a házkutatásokkal felgyorsulhatnak a radikálisok elleni nyomozások és bővíthetők az információink. Tizenkilenc megyében voltak házkutatások, Franciaország valamennyi nagyvárosa körül, a köztársaság egyetlen vidékét sem hanyagoljuk el" - mondta a miniszter, aki azt is jelezte, hogy az elmúlt 48 órában 104 ember számára rendelt el lakhelyelhagyási tilalmat.

12.53: a brüsszeli Molenbeek negyedben a párizsi támadások gyanúsítottjait keresik a rendőrök. Az rtbf.de internetes honlapon élőben követhetőek az események. 

A helyszíni jelentések szerint a területet a kommandósok lezárták, és legalább 100 rendőr vesz részt az akcióban. Szemtanúk lövésekről és egy letartóztatásról számoltak be. Az akció jelenleg is tart a belga fővárosban.

A hatóságok egyelőre semmilyen hivatalos nyilatkozattal nem szolgáltak. Így azt sem tudni, a rendőrök nekiláttak-e az épület átkutatásának, vagy meg kell rohamozniuk a házat. Golyóálló mellényt, maszkot viselő egyenruhások, kutyás egységek és mentők is vannak a helyszínen.

A város egy másik részébe, nem messze az uniós intézményektől pedig a tűzszerészeket riasztották bombafenyegetés miatt. A francia nyelvű belga közmédia tájékoztatása szerint a hatóságok egy gyanús járművet vizsgálnak.

11.52: Azonosították a Bataclan klub negyedik merénylőjét - jelentette a BFMTV francia csatorna, mely rendőrségi forrásokra hivatkozva a férfi nevét is közölte: Samy Amimour. A férfi ellen 2013 ősze óta van érvényben nemzetközi elfogatóparancs. A feltételezett merénylő 1987-ben született Párizsban, családja Párizs északi elővárosában, Bobingy-ban él, itt egyébként a rendőrség is razziázott hétfő hajnalban.

A párizsi ügyészség közölte, hogy azonosították az ötödik merénylőt, mégpedig azt a 25 éves Ahmad al-Mohammadot, akinek a szíriai útlevelét a merényletek egyik helyszínén találták meg - jelentette a Sky News Twitter oldala. Eddig nem volt arra bizonyíték, hogy a megtalált útlevél tulajdonosa az az öngyilkos merénylő lehet, aki a Stade de France stadionnál robbantotta fel magát.

Ez azért is fontos bejelentés, mert így valószínűsíthető (az útlevél alapján), hogy a terrorista a migránshullámmal érkezett Görögországba, s onnan más országok mellett Magyarország érintésével Franciaországba.

A Le Parisien indormációi szerint a terrorista Szíriában született 1990-ben, és Leszbosz szigetén lépett be az EU-ba október 3-án.

10.15: A francia hatóságok szerint nem a szíriai útlevél tulajdonosa volt az egyik öngyilkos merénylő, így nincs bizonyíték arra, hogy a terrorista a migránshullámmal érkezett Görögországba, s onnan más országok mellett Magyarország érintésével Franciaországba. 

9.58: Egy lyoni házkutatás során rakétavetőt és más fegyvereket találtak a francia rendőrök.Öt személyt őrizetbe vettek. Hétfőre virradó éjszaka több francia város muzulmánok lakta negyedeiben is házkutatást tartottak. (Le Figaro)

9.47: A francia RTL rádió jelentése szerint a nyomozók azonosították a párizsi merényletek feltételezett irányítóját. A 27 éves Abdelhamid Abaaoudot az Iszlám Állam szíriai sejtjének legbrutálisabb terroristájaként tartják számon, belga állampolgár. Ő szervezhette és felügyelhette a támadássorozatot. Januárban már feltűnt a neve a rendőrségnek egy másik merénylettel összefüggésben - jelenti a francia csatorna.

9.39: Egy magyar nő férje is odaveszett abban a terrortámadásban, ami a párizsi Bataclan klubban történt péntek­ éjjel – tudta meg a Blikk. A szórakozóhely volt a merénylők egyik fő célpontja, egyes hírek szerint azért, mert izraeli tulajdonban van. „Biztonsági vezetőként dolgozott a Bataclanban, akkor este is éppen szolgálatban volt. Hihetetlen – tört ki hangos zokogásban az asszony, aki két nappal az események után is sokkos állapotban van, alig tudja formálni a szavakat. – Lesújtó, egysze­rűen nincs is magyarázat erre a kegyetlen vérengzésre. Ezek nem emberek. Ezek állatok – csuklott el Csilla hangja. A dzsihadisták elsőként a biztonsági emberekkel végeztek, mihelyt beléptek az épületbe. A becslések szerint a vérengzésben a koncertterem helyszínén 89 embert mészároltak le a gépfegyveres lövöldözők.

8.20: A francia rendőrség és csendőrség az ország számos pontján razziákat tartott hétfőre virradó éjszaka az újabb terrortámadások megakadályozása érdekében folyó műveletek részeként - jelentette a The Guardian című brit lap honlapján. A hatóságok az ország délkeleti részén fekvő Toulouse-ban, a délnyugati Grenoble-ban, a francia-belga határ közelében fekvő Jeumont-ban, valamint Párizs Bobigny nevű elővárosában tartottak házkutatásokat az éjjel. (MTI)

7.30: Franciaország bombázni kezdte az Iszlám Állam fellegvárának tartott Rakkát. Az első célpont a dzsihádisták parancsnoki központja volt. A támadások előtt az USA hírszerzési információkat osztott meg a franciákkal.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?