Harcba küldené a szír menekülteket a lengyel külügyminiszter

A kinevezésre váró lengyel kormány kijelölt külügyminisztere szerint az Európába érkező szíriai bevándorlók felállíthatnának egy hadsereget, amely harcba száll hazájuk szabadságáért. Witold Waszczykowski erről a lengyel köztévében beszélt vasárnap este.

"Fiatalemberek tízezrei pattannak be felfújható csónakjaikba, kezükben az iPadjükkel, és ahelyett, hogy elsőként inni vagy enni kérnének, azt kérdezik, hogy hol tölthetnék fel a mobiltelefonjukat. Harcba kéne menniük, hogy a segítségünkkel felszabadítsák a hazájukat" – tette hozzá a hivatalosan hétfőn kinevezésre kerülő új, konzervatív kormány tagja.

A lengyel diplomácia új vezetője úgy véli: el kellene kerülni azt a helyzetet, amelyben "mi Szíriába küldjük harcolni a katonáinkat, miközben szíriaiak százezrei a kávéjukat iszogatják az Unter den Lindenen" (Berlin központjának egy főutcáján) vagy Európa más városaiban.

Leendő kollégájával, az európai uniós ügyekért felelős Konrad Szymanskival szemben Waszczykowski azt hangsúlyozta: Lengyelország be fogja tartani a távozó liberális kormány ígéretét, hogy befogadnak 9 ezer menekültet az európai elosztási mechanizmusok részeként. Szymanski szombat reggel úgy nyilatkozott: bár jogilag továbbra is érvényes Varsónak a migránsoknak befogadására vállalt kötelezettsége, a párizsi terrortámadások nyomán Lengyelország "nem lát politikai lehetőséget annak teljesítésére".

Az októberi lengyel választásokon fölényes győzelmet arató nemzeti konzervatív párt, a Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság ellenzi a migránsok befogadását, és ehelyett származási országuk pénzügyi támogatását szorgalmazta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?