Németországban már a jövő héten elkezdődhetnek a kitoloncolások

A tervezettnél korábban, már a hét végén életbe léphet Németországban a menekültügyi eljárás gyorsításáról szóló törvény, s így már a jövő héten elkezdődhet az elutasított menedékkérők kitoloncolása az országból - közölték a német kormány tagjai és a német sajtó pénteken.

Thomas de Maziere belügyminiszter szászországi látogatásán azt mondta, hogy a törvény még a hét végén életbe lép, és ezt követően azonnal meghozhatják a gyorsított kitoloncolásokhoz szükséges intézkedéseket. A hétvégén ugyanakkor még nem kell jelentősebb lépésekre számítani - tette hozzá.

A kitoloncolás nem a szövetségi kormány, hanem a német tartományok feladata, de Berlin támogatást fog nyújtani a tartományoknak, egyebek mellett repülőgépeket foglalt le és intézkedik arról, hogy a kitoloncolandókat elszállító járatok rendben felszállhassanak a németországi repülőterekről - közölte a belügyminiszter.

Hasonlóan nyilatkozott pénteken Peter Altmaier kancelláriaminiszter, a kormány menekültügyi főkoordinátora, aki kijelentette, hogy a korábban közölt november 1-jei dátumnál hamarabb megkezdik majd a kitoloncolásokat.

Altmaier ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy Európában "minél több kerítés épül, annál nagyobb a szenvedés". "Európának gondoskodnia kell róla, hogy a (menekültek) mozgása és beáramlása rendezett és szervezett módon zajlik" - tette hozzá.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?