Orbán az EPP-kongresszuson: a migránsoknak nincs helyük Európában

Az otthonukat elhagyók és Európába indulók áldozatok, de ez nem jelentheti azt, hogy magunkat is áldozattá tesszük - jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Néppárt madridi kongresszusán csütörtökön.

A magyar kormányfő hangsúlyozta: az európai kereszténydemokrata felfogás nem tűr meg semmilyen muzulmánellenes politikát, a muszlim hit, amelyet becsülünk és tisztelünk, nem felelős e népvándorlás alapvető okaiért. "Őszinte részvétet éreznek azok iránt, akik elhagyták az otthonukat" -jelentette ki. Ők áldozatai az országaik rossz kormányzásának, az elhibázott nemzetközi politikai döntéseknek, a teljesíthetetlen várakozásokat keltő európai politikánknak és nyilvánvalóan áldozatai az embercsempészeknek - mondta a magyar miniszterelnök.

"Azonban az, hogy áldozatnak tekintjük őket, nem jelentheti azt, hogy magunkat is áldozattá tesszük (...) Erkölcsi felelősségünk visszaadni ezen emberek számára otthonukat és országukat. Nem lehet az a célunk, hogy új európai életet nyújtsunk számukra" - hangsúlyozta a kormányfő.

Meg kell védenünk határainkat

Ha az Európai Unió nem tudja megvédeni a határait a Balkán keleti kapujának számító Görögországnál, akkor a térség nyugati kapujánál kell azt megtenni, Magyarországnál és Szlovéniánál - fogalmazott Orbán. A magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy Európa jelenleg gazdag és gyenge, ez pedig a lehető legveszélyesebb kombináció.

Orbán Viktor kiemelte, hogy Törökország fontos stratégiai partner, azonban ha másoktól várjuk a megoldást, akkor kiszolgáltatottá válunk. "Ha ezt nem akarjuk, akkor meg kell védenünk a határainkat" - hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint korlátlan a népvándorlásban részt vevő emberek utánpótlása.

A migrációs válság képes destabilizálni kormányokat, országokat és az egész európai kontinenst - emelte ki a miniszterelnök, aki szerint a probléma megoldásához ezért nyílt és őszinte beszédre van szükség, el kell dobni a politikai korrektséget, és vitát kell kezdeni álszentség és képmutatás nélkül. "Mit gondolunk a civilizációs örökségünkről? Kívülről kikényszeríthető-e a kulturális minták megváltozása? Elfogadjuk-e a párhuzamos társadalmakat? Vagy megvédjük a jogállamiságon nyugvó, toleráns életmódot, amelyet eddig éltünk?" - tette fel a kérdést Orbán.

A kormányfő szerint mindenképp tisztázni kell, hogy amivel Európa szembenéz, az nem menekültválság. "Ez népvándorlás, amely gazdasági bevándorlókból, menekültekből és külföldi fegyveresekből is áll. Ellenőrizetlen és szabályozatlan folyamat" - mondta a miniszterelnök, aki szerint korlátlan a folyamatban részt vevő emberek utánpótlása.

Erőteljes tapssal jutalmazták

"Mi vagyunk az EPP, hallgassunk az emberekre, védjük meg Európát, ne hagyjuk, hogy a liberálisak és a szocialisták elvegyék a döntés lehetőségét az emberektől" - zárta a magyar miniszterelnök. Orbán beszédét erőteljes taps fogadta, többen kezet is fogtak vele, miközben visszasétált a pulpitustól a helyére. A beszédét némileg meglepő módon írásban is kiosztották a helyszínen, az újságírók szerint más felszólalóét nem.

A beszédből több EP-képviselő és külföldi újságíró is idézett a Twitteren, a legtöbb tudósító azt emelte ki, hogy a magyar miniszterelnök szerint az EU nem fogadhat be mindenkit, aki jobb életre vágyik, őket vissza kell küldeni a hazájukba. Azt is többen kiemelték, hogy Orbán szerint meg kell szabadulni a politikai korrektségtől, valódi vitát kell folytatni a bevándorlásról.

Az amerikai Politico európai tudósítója szerint Orbán jelentős beszédet tartott, amelyről vélhetően még napokig vitatkozni fog mindenki.

A madridi tanácskozásra 32 országból érkeztek résztvevők, köztük 14 állam- és kormányfő, 11 uniós biztos és 750 küldött. A kongresszus egyik kiemelt témája az európai migrációs válság

Kapcsolódók

Kimaradt?