Több mint 600 migránst kellett kimenteni a Földközi-tengerből

Több mint 600, Olaszország felé tartó illegális bevándorlót mentettek ki a Földközi-tengeren, másik nyolc migráns azonban életét vesztette.

A tengeren hánykolódó bevándorlóknak több olasz hajó sietett  segítségére. A vasárnap kimentett 633 embert áthelyezték a Río Segura nevű spanyol hajó fedélzetére. Ez szállítja őket a dél-olaszországi Puglia régióba, Taranto kikötőjébe, ahova várhatóan kedd délelőtt érkeznek meg.

A görög parti őrség eközben az utóbbi 48 órában 2500 menekültet fogott el az Égei-tengeren, ugyanakkor majdnem ugyanennyi migránsnak segítség nélkül sikerült elérnie valamelyik görög szigetet. Az ERT1 görög állami televízió hétfői jelentése szerint Leszboszon ismét vita és verekedés tört ki a regisztrációra váró menedékkérők között. 

A szigeten működő regisztrációs központok már elérték terhelhetőségük határát. Naponta legfeljebb 2500 embert tudnak nyilvántartásba venni, miközben 5 ezren várakoznak, és folyamatosan újabb és újabb migránsok érkeznek Törökország felől. 

A görög állami televízió kitért arra, hogy Brüsszel bejelentésével ellentétben eddig csak a töredéke érkezett meg más uniós tagállamokból annak a 600 fős erősítésnek, amely az ígéret szerint az égei-tengeri görög szigeteken a helyi személyzetet támogatná a  regisztrációs munkában.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint idén több mint 473 ezer illegális bevándorló érkezett Görögországba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?