Hazaszállították a holtan talált szíriai kisgyermek holttestét

Hazaszállította Szíria kurd területeire gyerekei és felesége holttestét annak a holtan talált szíriai menekült kisfiúnak az apja, akinek a fényképe bejárta az internetet és a világsajtót, hatalmas felháborodást keltve.

A törökországi Bodrum-félsziget tengerpartján fekvő gyerek holttestéről készült felvétel előbb az interneten terjedt és sokkolta a világot, később pedig számos európai napilap közölte. A hároméves Aylan Kurdi mellett testvére, az ötéves Galip és édesanyjuk, a 27 éves Rihanna is vízbe fulladt, miközben megpróbáltak Törökországból a görögországi Kósz-szigetre jutni.

Abdullah Kurdi, a gyerekek apja szülővárosukban, az észak-szíriai Kobaniban temette el halott családtagjait. A három holttestet repülővel szállították a szíriai határ közelébe, a férfi a Törökország délkeleti részén fekvő Suruc városából indult útnak pénteken az onnan mindössze 10 kilométerre fekvő szíriai határvárosba. Az apát török politikusok és újságírók is elkísérték az útjára.

Az apa lemondott a háború sújtotta Kobani elhagyásáról szőtt terveiről. „Csak a gyerekei kedvéért akart Európába menni” – mondta a gyászoló Abdullah Kurdi egyik nagybátyja. „Most, hogy ők halottak, itt akar maradni a közelükben, Kobaniban” – tette hozzá.

António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa arra hívta fel pénteken a figyelmet, hogy az idén eddig több mint 300 ezer ember próbált meg élete kockáztatásával átkelni a Földközi-tengeren, hogy eljusson Európába, és 2600 ember nem élte túl a veszélyes utat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?