Visszaállították a határellenőrzést a szlovén-magyar határon

Magyarország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a magyar–szlovén határon – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A kormány információi szerint megkezdődött azoknak a menekülteknek az átszállítása a magyar–szlovén határra, akik a zöldhatár péntek éjféli lezárása miatt nem tudják átlépni a magyar–horvát határt – indokolta a döntést a miniszter.

„Az intézkedés a schengeni egyezmény adta kereteken belül történik” – hangsúlyozta, jelezve, hogy az ellenőrzés a magyar–szlovén határon mindaddig hatályban marad, amíg azt a helyzet indokolja. A magyar kormány a döntésről értesíti a szlovén külügyminisztériumot és az Európai Bizottságot is – tette hozzá.

A hadsereget is kivezényelték a határhoz

Szlovéniában a hadsereg logisztikai segítséget fog nyújtani a rendőrségnek a határellenőrzésben - jelentette be Miro Cerar kormányfő szombaton. Cerar a menekültkérdéssel foglalkozó kormányülést követően tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: a katonák határra vezénylése nem jelenti azt, hogy rendkívüli állapotot léptettek életbe Szlovéniában, de a kabinet már a határnál ellenőrzés alá akarja vonni a menekülthelyzetet.

A szombati napon 2700 menekült érkezett Horvátországon át Szlovéniába, miután Magyarország hajnalban lezárta a horvát-magyar szakaszon a zöldhatárt. A nap folyamán Szlovénia felfüggesztette a menetrendszerű vasúti közlekedést Horvátországgal, a hadsereg pedig logisztikai segítség nyújt a rendőrségnek a határellenőrzésben.

A szlovén miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a hadsereg egyelőre csak logisztikai támogatással segíti a rendőrséget a határvédelemben. Miro Cerar kiemelte, hogy Szlovénia tranzitország, de ha azok az országok is szigorítanak intézkedéseiken, amelyekbe a menekültek tartanak, akkor Szlovénia is erre fog kényszerülni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?