A horvátok a szlovén határra szállítják a migránsokat

Horvátország életbe lépteti a C tervet, vagyis a szlovén határra szállítja a migránsokat - jelentette be Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak pénteken Opatovacon. 

A horvát belügyminiszter azt követően közölte ezt, hogy a magyar kormány pénteken délután bejelentette, szombaton 0 órától életbe lép a horvát határszakaszon a határzár, vagyis lezárják a zöldhatárt, és Horvátországon keresztül csak a határátkelőkön lehet belépni az országba, a menekültek pedig tranzitzónákban adhatják be menedékkérelmüket.

A miniszter kijelentette, hogy a Szerbia felől belépő migránsokat az észak-horvátországi Csáktornyára szállítják. Három helyen - Maceljnél és Muraszerdahelynél közúti átkelőn, valamint a muraszerdahelyi vasút vonalán - léphetnek be Szlovéniába.

Ostojic elismerte, hogy Szlovéniával nem kötöttek megállapodást a magyar határzár utáni időszakra, és a zágrábi sajtó által emlegetett C terv nem közös horvát-szlovén, hanem csupán horvát terv. A magyar határra nem irányítanak több menedékkérőt, mert ilyen körülmények között ez csak további "szenvedést" okozna nekik - mondta a belügyminiszter.

Erősítik a határt a szlovénok

A szlovén belügyminiszter, Vesna Györkös Znidar nem sokkal ezelőtt közölte, hogy a horvát-szlovén határon megkezdték a rendőri erők megerősítését. Azt is elmondták, nincs olyan, a horvátokkal közösen kidolgozott tervük, amely szerint Szlovénián át szállítanák Ausztriába a menekülteket.

A szlovén miniszterelnök, Miro Cerar pénteken azt mondta, hogy ha tőlük északra elkezdik lezárni a határokat, vagy jelentős mértékben megerősítik a határellenőrzést, akkor Szlovénia hasonlóképpen fog cselekedni, mert nem engedhetik meg, hogy ellenőrizhetetlen számban lepjék el őket a menekültek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?