Kormánypárti előrenyomulás zajlik Szíriában

Egy ellenzéki szír szervezet szerint orosz segítséggel heves harcok árán nyomulnak előre a el-Aszad szíriai rezsim erői az ország központi részén. Eközben az amerikai erők folyamatosan bombázzák az Iszlám Állam állásait.

"A kormányerők hatalmukba kerítették Kafr-Nabúda déli negyedét, miközben az orosz légierő több mint húsz légicsapást hajtott végre hétfő reggel óta" - közölte Rámi Abder-Rahmán, a londoni székhelyű emigráns szervezet, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának igazgatója. A csoport arról számolt be, hogy harcok dúltak Hama tartományban, valamint az azt Idlíb és Latakia tartománnyal összekötő Ghab-síkságon is. "Ezek a leghevesebb harcok a szíriai orosz beavatkozás szeptember 30-i kezdete óta, a felkelők közül több tucatnyian meghaltak" - tette hozzá.

A szíriai kormányerők az előző héten nagyszabású szárazföldi hadműveletet indítottak az országban beavatkozó orosz hadsereg légi támogatásával Szíria központi részében, Hama és Idlíb tartományban. Helyi források szerint a hadsereg katonái az utóbbi napok során átvették az ellenőrzést két település felett Hama keleti részében.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, a moszkvai védelmi minisztérium szóvivője hétfőn közölte, hogy a légierő az elmúlt 24 órában ötvenhárom célpontot bombázott Homsz, Hama, Latakia és Idlíb tartományokban. Tájékoztatása szerint a Szu-24M és Szu-25SM típusú harci repülőgépek csapást mértek egyebek mellett az Iszlám Állam nevű dzsihadista milícia egyik kiképzőtáborára is.

Ugyancsak hétfőn az amerikai hadsereg bejelentette, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció az előző napon tizennyolc légicsapást mért az Iszlám Állam iraki, kettőt pedig a szélsőséges csoport szíriai állásaira. A közlemény szerint a nyugat-iraki Ramádi város közelében végrehajtott légitámadásokban egyebek mellett az IÁ egyik robbanóanyag-raktárát is megsemmisítették.

Oroszország szeptember 30-án indított légicsapásokat Damaszkusz kérésére a polgárháború sújtotta országban, a szíriai kormányerőkkel együttműködve. Nyugati országok azonban aggodalmuknak adtak hangot, amiért az orosz gépek nemcsak az Iszlám Állam állásait, hanem más lázadócsoportokat is támadtak az ország nyugati részén, köztük mérsékeltként számon tartott erőket is.

Kapcsolódók

Kimaradt?