Együtt bombázták az IÁ-t az oroszok és az amerikaik

Az orosz légierő és az amerikaiak vezette koalíció gépei az elmúlt huszonnégy órában számos légi támadást hajtottak végre Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) állásai ellen, a moszkvai és washingtoni közlemények egyaránt a dzsihadistákat ért súlyos veszteségekről számoltak be.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szombaton arról tájékoztatta a sajtót, hogy az orosz harci gépek az említett időszakban a terrorista szervezet 29 táborára mértek csapást, Hama tartományban megsemmisítettek két parancsnoki posztot, 23 megerősített védelmi állást, egy fegyverraktárat és több haditechnikai berendezést.

A szóvivő külön kiemelte, hogy a műholdfelvételek és felderítő drónok segítségével sikerült lokalizálniuk, majd megsemmisíteniük az IÁ egyik álcázott irányító bázisát. Aleppó környékén a vadászgépek csapást mértek egy haditechnikai támaszpontra, két harckocsit, öt gyalogsági járművet semmisítettek meg. Az orosz légi hadműveletek Rakka, Hama, Damaszkusz és Aleppó tartományra terjedtek ki.

Konasenkov elmondta: a rádiólehallgatások alapján az a kép alakult ki, hogy az IÁ rendkívüli fegyverhiánnyal küszködik, nincs elegendő muníciója, üzemanyaga. Emiatt - mint a szóvivő fogalmazott - harcosaik egy része demoralizálódott, elhagyja a harci állásokat, az ország keleti és északkeleti körzetei felé távoznak. Az IÁ haditechnikájának lázas átcsoportosítása folyik - tette hozzá.

Az Egyesült Államok által vezetett koalíció ugyanakkor pénteken öt légicsapást hajtott végre Szíriában, húszat pedig Irakban a terrorista szervezet állásai ellen. Az amerikai egyesített erők parancsnokságának szombati közleménye szerint a koalíció gépei az IÁ taktikai egységeit támadta al-Haszaka, Rakka és Manbidzs városok közelében, megsemmisítve több taktikai járművet és a dzsihadisták által elfoglalt épületeket. Palmüra környékén ugyancsak elpusztítottak különféle berendezéseket.

Konasenkov szombaton elmondta: az orosz védelmi minisztérium elküldte amerikai partnereinek a dokumentumtervezetet arról, miképpen lehet elkerülni a véletlen incidenseket a szíriai légtérben a mindkét ország légiereje által végzett műveletek miatt. Hozzátette: a moszkvai szakértők készek közös asztalhoz ülni tengerentúli kollégáikkal az ezzel kapcsolatos kérdések megvitatására.

Peter Cook, a Pentagon szóvivője ugyanakkor úgy fogalmazott: az amerikai tárca "hivatalos választ" kapott az orosz féltől arra az amerikai javaslatra, amely a Szíria légterében végzett hadműveletekkel kapcsolatos biztonsági intézkedésekre vonatkoznak. Szerinte a megbeszélések már e hétvégén megkezdődhetnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?