Még mindig ezrével érkeznek a migránsok Presevóba

Nem csökkent látványosan a migránsnyomás a macedón-szerb határon, Presevóba még mindig ezrek érkeznek naponta - jelentette a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) pénteken.

A tudósítás szerint az utóbbi 24 órában mintegy 3 ezren haladtak át a településen felállított befogadóközponton, ahol regisztrálták őket. A B92 nevű televízió beszámolója szerint pedig egy nappal korábban ennél valamivel több, négyezer migránst regisztráltak. 

A B92-nek a Vöröskereszt presevói munkatársa elmondta: becsléseik szerint az utóbbi három hónapban körülbelül százezer migráns érkezett a dél-szerbiai településre.

Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ vezetője néhány nappal ezelőtt közölte, hogy a Közel-Keletről érkezők villámgyorsan hagyják el Szerbiát, Presevóból Belgrádba, onnan pedig a horvát határhoz közeli Sidre utaznak, a szerb fővárosban nem töltenek már egyetlen órát sem, nemhogy napokat, mint ami korábban jellemző volt.

Belgrádban arra számítanak, hogy a hideg, esős időszak beköszöntével újra hosszabb időt töltenek majd a migránsok az országban, és a befogadóközpontok is megtelnek. 

A szerb kormány csütörtök este közölte, hogy az Európai Unió hamarosan 10 millió euróval támogatja Szerbiát a migránsválság kezelésében, különös tekintettel a téli időszakban felmerülő igényekre. Ezt Christian Danielsson, az Európai Bizottság Bővítési Főigazgatóságának főigazgatója jelentette be, miután tárgyalt Aleksandar Vucic szerb kormányfővel a migránsnyomás okozta válság kezelésének különböző lehetőségeiről. 

A hivatalos adatok szerint Szerbián ebben az esztendőben több mint 200 ezer migráns haladt át. Ők korábban Magyarország felé, most viszont már Horvátország felé folytatják a Nyugat-Európába vezető útjukat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?